НОВИНИ

Д-р Абдулах Заргар получи официално българско гражданство

bnt avatar logo
от БНТ
10:59, 08.02.2021 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Д-р Абдулах Заргар получи удостоверението си за българско гражданство от правосъдния министър. БНТ първа ви показа историята му. Лекарят, който до скоро управляваше болницата в Исперих благодари за подкрепата, която е получил от хората и държавата.

„За мен е голяма чест и отговорност да връча удостоверението за българско гражданство на г-н Заргар, и то по един много важен повод - за заслуги към здравеопазването на България. Искам да ви пожелая много здраве, много професионални успехи. Нека винаги да имате признанието на българските граждани. Гордост и чест е връчването на този акт“, обърна се министър Десислава Ахладова.

За мен е голяма чест, заяви д-р Абдулах Заргар.

„Искам от тук нататък, като един гражданин на България, да имам възможност да отговоря на толкова високата оценка, която ми дадохте. И винаги ще имам нещо на ум, че освен че съм роден в Иран, нося вече и българския документ. И моето поведение трябва да е такова, че никога България да не се срамува“, каза д-р Заргар.

На церемонията присъства и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който акцентира, че българският народ е благодарен и чрез този акт искаме да изкажем благодарността си.

„За мен е изключително голяма гордост и чест да присъствам на днешната церемония и да кажа, че се увеличават редиците на българските лекари с още един достоен български лекар. Благодаря ви, продължавайте на помагате на българите“, каза проф. Костадин Ангелов и допълни:

"С този акт искаме да изкажем благодарността на всички жители на територията на областта, защото вие помагате не само на областта, но и на всички, които живеят в областта Разград, даже и извън нея".

Вицепрезидентът Йотова подписа указ за българско гражданство на д-р Абдулах Заргар

Д-р Заргар благодари и на БНТ, която първа разказа неговата история и след която се е задействала с по-бързи темпове процедурата за издаване на българско гражданство.

Той бе засегнат от промени в Закона за публичните предприятия, според които чужд гражданин не може да ги ръководи. Затова беше освободен от поста директор на Многопрофилната болница в Исперих.

Чисто формално вече няма причина д-р Заргар да бъде управител на лечебното заведение, тъй като той вече е български гражданин. Остава само да си извади българските документи.

Самият той каза, че за него не е важно дали ще се върне като управител на болницата в Исперих. За него е важно на първо място болницата да работи добре и да няма проблеми с нейното съществуване. За него е изключително важно също да продължи да помага на хората - избор, който съвсем съзнателно е направил, когато е трябвало да избира между това да бъде лекар във Великобритания и лекар в България.

"Колебаех се, но после разбрах - аз за какво съм станал лекар - да помагам. Сега в Англия да съм - държавата е богата, ще намерят доктори. Като видях хората как страдат от едни банални неща, които един обикновен ортопед може да лекува. И на мен ми е дадена една възможност да помагам. Това щастие никой не трябва да пропусне. И така и стана. Като живеех там такова уважение от местни хора, че аз усещам както у дома", каза д-р Заргар.

Той е категоричен, че при всички положения ще остане да работи в Исперих.

Д-р Заргар идва да живее в България през 2004 г. Първоначално работи в университетската болница "Света Марина" във Варна, а от 2013 г. ръководи болницата в Исперих.

Отстраняват директора на болницата в Исперих, защото е чужд гражданин

Д-р Заргар вече веднъж е искал да получи българско гражданство през 2015 г. Тогава е предложен от министъра на здравеопазването за особени заслуги към България, но му е отказано.

На 5 февруари вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указ за придобиване на българско гражданство от иранския лекар, който живее и работи в България от 17 години.

„Решението за предоставяне на гражданство на лицето е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г. предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство“, съобщиха в петък от президентската институция.

След репортаж на БНТ: Директорът на болницата в Исперих ще получи българско гражданство

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличен старт за Григор Димитров на Australian Open
Отличен старт за Григор Димитров на Australian Open
Новият в Лудогорец: Ще помогна на тима да спечели десетата тила, искам да играя в Шампионската лига! (ВИДЕО)
Новият в Лудогорец: Ще помогна на тима да спечели десетата тила, искам да играя в Шампионската лига! (ВИДЕО)