НОВИНИ

Жълт код за силен югозападен вятър в почти цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 08.02.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение от първа степен, код жълто, за много силен югозападен вятър е в сила днес в почти цялата страна, като в източната половина, както и в районите на север от планините са възможни пориви над 100 км/ч.

Южният вятър ще задържи температурите много по-високи от обичайните - максималните в по-голямата част от страната ще бъдат между 15° и 20°. По-ниски ще са в крайните северозападни райони, където ще остане почти тихо и на много места видимостта ще е намалена. Облачността ще е по-често значителна и на места ще превалява дъжд. По-съществени ще са валежите в Рило-Родопската област.

През нощта вятърът ще отслабне и временно ще се ориентира от северозапад, а облачността ще намалее. Минималните температури утре в повечето райони ще са между 2° и 7°, малко по-високи по Черноморието.

Още сутринта облачността ще започне да се увеличава. Ще завали дъжд, първо в Западна България, а през нощта срещу сряда - и в други райони от страната. Вятърът отново ще се ориентира от югозапад и ще бъде до умерен, в Югоизточна България временно силен. Ще се задържи топло за месеца с максимални температури между 12° и 17°.

В планините, след ураганния вятър днес, утре ще е умерен, временно силен, от югозапад. Максималните температури по най-високите върхове ще са около 3-4° под нулата.

Облачността от запад бързо ще се увеличи и след обяд в масивите от Западна България ще има превалявания от дъжд, над 1700-1800 метра сняг. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

На Балканите ще се задържи по-топло от обичайното. В западните райони ще бъде ветровито, с валежи от дъжд, на места значителни.

Интензивни валежи от дъжд ще има и на Пиренейския полуостров. Дъжд, придружен от гръмотевици, ще вали на Апенините и по Централното Средиземноморие. В югоизточната част от континента температурите ще се понижават и валежите ще са и от дъжд и от сняг.

В сряда облачността бързо ще се разкъса, но в четвъртък отново ще се увеличи, а след обяд на места ще превалява. През нощта срещу петък ще започне рязко и съществено застудяване и дъждът ще преминава в сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж опита да подкупи полицаи с 25 лв. в Пловдив, задържаха го
Мъж опита да подкупи полицаи с 25 лв. в Пловдив, задържаха го
Въведоха по-стриктни противоепидемични мерки в Пампорово
Въведоха по-стриктни противоепидемични мерки в Пампорово