НОВИНИ

Гръцките фермери ще влязат с трактори в Атина следващата седмица

Правителството не изпълни исканията им

гръцките фермери влязат трактори атина следващата седмица
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:08, 15.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Представители на недоволните гръцки фермери решиха да влязат с тракторите си в Атина във вторник, след като правителството не изпълни исканията им, особено искането за необлагаемо дизелово гориво.

Решението беше обявено след общонационално събиране на земеделски синдикалисти в Никая, Лариса, днес. Допълнителните мерки ще включват блокади на пристанища и митнически служби.

Според съобщенията фермерите са поискали среща с министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, за да уредят тракторите да получат разрешение да стигнат до столицата, където ще се проведе митинг.

Профсъюзният лидер Ризос Марудас заяви, че фермерите в други части на Гърция също ще блокират магистрали, пристанища и гранични пунктове на този ден.

"Искаме жителите на Атина да се отнесат към митинга като към нещо, което е и в техен интерес, защото намаляването на производствените ни разходи може да донесе качествена и евтина продукция на трапезата на всяко семейство", каза той пред журналисти след срещата.

Въпреки че предлага някои отстъпки на земеделските синдикалисти, консервативната администрация многократно е заявявала, че бюджетните ограничения не оставят много място за значително увеличение на разходите.

Във вторник Марудас и други синдикалисти се срещнаха в Атина с министър-председателя Кириакос Мицотакис, който предложи да се намалят разходите на фермерите за енергия. Правителството настоява, че не разполага с бюджетни средства, за да предложи по-големи отстъпки.

Фермите в "житницата" на Гърция Тесалия претърпяха големи щети по време на смъртоносните наводнения миналата година.

"Основните ни искания не бяха изпълнени и ние вярваме, че като продължим и засилим протестите си. Имаме шанс правителството да изпълни исканията ни", каза Марудас.

Той добави, че в навечерието на митинга в Атина земеделските производители ще се опитат да блокират пътища в цялата страна.

През последните месеци подобни протести обхванаха Европа, като земеделските производители на континента излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от инфлацията, чуждестранната конкуренция и разходите за борба с изменението на климата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мими Христова пред БНТ: Нямам време за почивка, олимпиадата вече чука на вратата
Мими Христова пред БНТ: Нямам време за почивка, олимпиадата вече чука на вратата
Петър Касабов пред БНТ: Доволен съм от днешния ден, но за мен по-важното състезание е олимпийската квалификация
Петър Касабов пред БНТ: Доволен съм от днешния ден, но за мен по-важното състезание е олимпийската квалификация