НОВИНИ

Гръцкият министър по миграцията ще посредничи за приемането на България в Шенген

живо брифинг иван демерджиев миграцията границата гърция
bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Опазването на външните граници на ЕС трябва да се засили и трябва да има по-голяма солидарност от страна на ЕК и останалите държави членки. Това заявиха в съвместно изявление вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Република Гърция.

Двамата са обсъдили мигрантския натиск по границите на България и Гърция.

"Постигнахме единомислие, че ролята на Европейската комисия трябва да бъде по-засилена и тя много по-активно да участва в този процес, като подкрепя двете държави", каза вътрешният министър.

Фокусът по опазване на външните граници трябва да се засили и трябва да има по-голяма солидарност от страна на държавите членки по този въпрос, подчерта още той.

"Колегата Митарачи се ангажира да посредничи в тези разговори и да отстоява позицията, че ЕК би трябвало да подпомогне както финансово така и с всички други средства двете държави, така че ние да изградим технически съоръжения, за да можем успешно да пазим границите на Съюза".

Диалогът с Турция е ключов, за да успеят тези усилия и ние смятаме да бъдем своеобразни посредници в диалога между ЕК и Турция, така че проблемите да бъдат разрешени по начин, приемлив и за двете страни, каза още Демерджиев.

Демерджиев за акцията срещу миграцията: Действията ще продължат и в Турция, ударени са сериозни групи

Демерджиев и Митарачи са обсъдили и приемането на България в Шенген, като гръцкият министър се е ангажирал лично да посредничи в разговорите, така че Австрия да промени решението си по отношение на страната ни.

"Всичко, което споделихме в рамките на днешната среща ме прави оптимист, че процесът ще бъде финализиран във втората половина на тази година", посочи Иван Демерджиев.

Изправени сме пред общи предизвикателства, като държави членки на външна граница, които първи посрещат нелегалната миграция, заяви от своя страна Нотис Митарачи.

"От една страна ние се нуждаем от ефективна и ясна рамка за охрана на външните граници на ЕС, но освен това и от система на ефективна солидарност за държавите членки на първа линия. Заради повишения миграционен натиск през 2022 г. трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки за охрана на външните граници", каза гръцкият министър.

Приемането на България и Румъния в Шенген е важно не само за ЕС, но и в частност за Гърция, каза още министърът.

"Бяхме разочаровани, че на последния Европейски съвет не беше постигнато решение по този въпрос. Гърция предприе инициатива за по-бързото решаване на въпроса за България и Румъния в Шенген и в рамките на тази инициатива аз посетих Виена миналата седмица и се срещнах с канцлера Карл Нехамер и вътрешния министър на страната", каза още Митарачи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал започна защитата на титлата на Australian Open с трудна победа
Надал започна защитата на титлата на Australian Open с трудна победа
Рома пречупи десет от Фиорентина с два гола на Дибала
Рома пречупи десет от Фиорентина с два гола на Дибала