НОВИНИ

Разбиха канали за трафик на мигранти при мащабна акция на МВР и прокуратурата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:12, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Мащабна операция срещу нелегалния трафик на мигранти, под кодовото наименование "Хавала", се провежда на територията на цялата страна. "Хавала" е полулегален метод за прехвърляне на пари, който се ползва при плащане за организиране на трафик на хора.

Вижте още в прякото включване

Вече има и задържани, за които има оперативна информация, че са ръководили каналите за нелегално преминаване на турско-българската граница. Арестувани са и шофьори на превозни средства, с които мигрантите са били транспортирани във вътрешността на страната. Открити са и незаконно пребиваващи в страната мигранти.

Ударени са големи групи, организирали трафик на хора. В столичния квартал Зона Б-5 е задържан един заподозрян - сирийски гражданин с хуманитарен статут за пребиваване у нас. От три месеца живее в района под наем заедно със семейството си.

Прави впечатление, че част от проверяваните адреси в София са концентрирани именно в Зона Б-5 и кв. "Сердика", другите са в Драгоман, Болярово, Свиленград и Харманли. По оперативна информация трафикантите са превозвали мигранти от Турция през България, Сърбия и Румъния към страните от Централна и Западна Европа.

Демерджиев за акцията срещу миграцията: Действията ще продължат и в Турция, ударени са сериозни групи

Първоначално властите отказваха информация по случая, но по-късно и вътрешният министър, и главният прокурор направиха изялвения:

"Към момента вече има успешна реализация на ГДБОП и на "Гранична полиция". Ударени са сериозни групи, занимаващи се с т. нар каналджийство, като акцията ще продължи не само в рамките на днешния ден. Ще продължи не само на територията на България, ще се пренесе и на територията на Турция, като има уверение за това от турската страна и резултатите в крайна сметка ще бъдат оповестени публично. Смятаме, че това е част от пътя да разрешим трайно проблема с нелегалната миграция и днес дори обсъждахме това с моя гръцки колега, че подобни акции ще бъдат планирани и проведени, включително на територията на България и Гърция, защото на трансграничната престъпност може да се отговори успешно само по един начин - със взаимодействие. Използвам още веднъж случая да благодаря и на него лично, и на техния премиер Мицотакис за ангажимента, за ясната и за личната подкрепа, които ще допринесат не само за решаване на въпроса с членството на България в Шенген, а и за повишаването на сигурността в региона и в рамките на ЕС", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Главният прокурор коментира в Туитър:

"Благодаря на колегите прокурори и следователи от цялата страна, както и на ръководството на МВР и стотиците полицаи, за добрата организация и професионалното взаимодействие. Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България", написа Иван Гешев.

Миналата седмица Гешев бе в Анкара на среща с турския си колега, а през изминалия месец имаше редица на интензивни контакти между вътрешния министър Иван Демерджиев и турския му колега във връзка с противодействието на нелегалната миграция. Акцията ще продължи освен в страната, и на територията на Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Маринов за третия мандат: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия
Александър Маринов за третия мандат: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия
Александра Фейгин завърши 12-а на Зимната универсиада в Лейк Плесид, Луполоувър е 19-и
Александра Фейгин завърши 12-а на Зимната универсиада в Лейк Плесид, Луполоувър е 19-и