НОВИНИ

Наплив от ученици, желаещи да изучават религия в благоевградско училище

bnt avatar logo
от БНТ
06:52, 16.01.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Бум на ученици, желаещи да изучават религия в благоевградско училище. В основно училище "Христо Ботев" в града само за три години групите с деца, които изучават предмета като свободно избираем, от 2 стават 11.

Учителят им Николай Михов завършва Богословския факултет в Софийския университет. По време на практиката си в столични училища той разбира, че преподаването на православната религия е негово призвание.

"Първокласниците много ме харесаха и се получи като един малък фен клуб, който с нетърпение очакваше студентите да дойдат при тях и като ни видеха, започваха да ме прегръщат и казваха: "Господине, искаме да сте си при нас през целия ден". Затова реших, че това е мястото, където трябва да бъда", разказва той.

След три години преподаване резултатът от работата на младия учител вече е налице. Децата, желаещи да учат религия днес, са пет пъти повече.

"Успеха дължа на търпението и постоянството, защото ако няма търпение и човек не бъде постоянен, нищо не се случва. Почти във всеки час оцветяват, дали ще бъде икона на светеца, който изучаваме или на празника. Аз им разказвам, обяснявам и когато се сетя нещо различно извън учебния материал, им го разказвам и така те научават много повече неща", казва Николай Михов.

Родителите на децата отначало подходили със скептицизъм към свободноизбираемия предмет. След резултатите от обучението обаче подадените заявления се умножавали ден след ден.

"Харесва ми, когато по религия си говорим например за свещениците, за Св. Иван Рилски и за Йордановден. Казваме молитви и говорим за Йордановден и Ивановден", казва малката Никол.

"Аз се радвам, че децата наистина имат представа какво представлява едно ходене в църквата, знаят за молитвата, познават българските празници и традиции в една друга връзка с другите предмети. Но те, взети заедно, имат много добър резултат - стават емпатични, могат и мислят върху добросърдие, все добродетели нужни в нашето общество", казва директорът на 11-о ОУ "Христо Ботев" Радка Ризова.

Младият учител Николай Михов се надява да има повече възможности да провежда практически уроци в храмовете. Учебникът по религия се осигурява и доставя от Светия синод за цялата страна, а община Благоевград финансира заплащането на учителя по религия.

Репортер: Владислава Миланова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Босна създадоха електрическо мини камионче за доставки
В Босна създадоха електрическо мини камионче за доставки
ПСЖ загуби от Рен и записа второ поражение в последните три мача
ПСЖ загуби от Рен и записа второ поражение в последните три мача