НОВИНИ

Океанско гребане с кауза: Стефан Иванов участва в експедиция от Антарктида до остров Южна Джорджия

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:45, 15.01.2023
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Българинът Стефан Иванов отново се включва в океанска гребна експедиция. Преди две години той и синът му успешно прекосиха Атлантическия океан с изработена от тях гребна лодка. Сега Стефан Иванов си поставя нова още по-внушителна цел. Маршрутът, по който ще мине е считан за най-опасното океанско кътче на планетата. Това е първата по рода си експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния океан до остров Южна Джорджия. Българинът е на борда и с още 5 гребци от други страни ще премине тези 850 мили, с една кауза.

Един финансист по образование и авантюрист по душа - Стефан Иванов този път ни поздравява от Южния ледовит океан.

"Пред вас се открива гледка към Антарктида. И двамата други гребци в моята смяна", разказа Стефан Иванов.

Четвърти ден от първото загребване в студените води.

"Времето, както виждате, е благосклонно. Това е първата гребна експедиция, която потегля от Антарктида и очакваме неочакваното", каза той.

Стефан Иванов атакува 6 рекорда на Гинес с нова експедиция от Антарктида през Южния океан

Всеки ден Лара чака обаждане от баща си.

"В момента това, с което се опитват да се преборят е морската болест. Баща ми нямаше много време да се подготви, защото разбра, че е поканен около 4 месеца преди да тръгне. Тренира всеки ден. Винаги като се прибирам и не го виждам в хола, знам че е долу и гребе. Взе лиофилизирана храна, която ядат космонавтите. Костюмите им са направени по поръчка, защото трябва да са много водоустойчиви, но също трябва да позволяват водата на прилепва към тялото им, а да се изпарява", каза Лара Иванова, дъщеря на Стефан Иванов.

Въпреки цялата подготовка маршрутът, по който е поел баща ѝ, е страшен дори за опитни гребци. Бурите в тази част на света са по-скоро правило, отколкото изключение.

"Определено сме искали да го разубедим, обаче смятаме, че е добре той също да си поставя такива цели и после аз и Макс да виждаме как той ги превъзмогва. Определено имаше много сълзи и се опитах да му кажа две думи - че просто искаме да се върне, независимо как завърши тази експедиция, искаме да се върне жив и здрав при нас и да е в прегръдките ни отново", каза Лара Иванова.

Специално за БНТ: Стефан и Макс за историческото си плаване през Атлантика

Ако баща ѝ успее - мисията ще постигне 6 рекорда на Гинес. Но не рекордите са целта. Има друга причина да иска да привлече вниманието на света точно към това кътче до Антарктида.

"Чели сме, че всъщност там в момента се осъществява много голям прекомерен риболов. Което е доста опасно, защото означава, че доста животински видове могат да изчезнат", заяви Лара Иванова, дъщеря на Стефан Иванов.

"Преди малко видяхме първите орки около нас. Може би основната цел на нашата експедиция е да помогнем да бъдат определени допълнителни защитени зони в Южния океан - от поне 4 млн. кв.м, с което да опазим биологичната екосистема възможно най-дълго време", заяви Стефан Иванов.

Над 90% от големите риби в океаните вече са унищожени. Дъщерята на Стефан е започнала петиция, за да спре това. Иска ѝ се делото на баща ѝ да не остане самотно в тази кауза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди медици излязоха на протест в Мадрид срещу бюджетните съкращения и приватизациите
Хиляди медици излязоха на протест в Мадрид срещу бюджетните съкращения и приватизациите
Наградиха най-добрите спортисти и треньори за 2022 г. на церемонията „Гала на шампионите“ (ВИДЕО)
Наградиха най-добрите спортисти и треньори за 2022 г. на церемонията „Гала на шампионите“ (ВИДЕО)