НОВИНИ

Криза за кадри: Търсят се 500 войници за армията

Снимка: Министерство на отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 15.01.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Криза за кадри в армията, свободните места в страната са 500. Най-много професионални войници се търсят в Командването за логистична поддръжка, както и в Сухопътните войски. Своите нови попълнения очакват и в Съвместното командване на специалните операции, чиито тренировки и подготовка се провеждат в полигона "Црънча", който според военните отговаря на всички съвременни изисквания на НАТО.

В Съвместното командване на специалните операции има 30 свободни места, разпределени в гарнизоните в Пловдив и София.

"Ние търсим кандидати, които са психически и физически добре сложени, знаете, че службата в специалните сили се характеризира с изключителна натовареност, което предполага много добра физическа подготовка", заяви ген. Явор Матеев - командир на Съвместното командване на специалните операции.

Още по-добра форма военните постигат на полигона "Црънча", чието реновиране продължава. Там се изграждат нови, модерни полоси, изцяло по натовските стандарти.

"Подготовката е доста усилена и сурова. Водещото при нас е адреналина, то може би поддържа всички в нашите редици", каза Марин Петков – военнослужещ в Съвместното командване на специалните операции.

"Тези, които искат да имат много адреналин, екшън, предизвикателства, изживявания, мястото им е специалните сили. Хората дават стотици левове, за да скочат с парашут, ние ги обучаваме и им плащаме, за да правят това", каза ген. Явор Матеев.

Микаела все още чака първия си скок с парашут. Тя е само от месец и половина в редиците на армията, но вече е сигурна, че това е нейното призвание.

"Аз съм тук да докажа както на мен, така и на останалите, че жените можем много повече от това, което всички си мислят", заяви редник Микаела Попова.

Срокът за подаване на документи за свободните места в Специалните сили е 24 февруари.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алмерия и Атлетико Мадрид не излъчиха победител
Алмерия и Атлетико Мадрид не излъчиха победител
Халвор Гранеруд спечели състезанието за Световната купа в Закопане, Зографски не се класира сред първите 30
Халвор Гранеруд спечели състезанието за Световната купа в Закопане, Зографски не се класира сред първите 30