НОВИНИ

Протестиращи затвориха АМ "Струма" и Е-79 край Благоевград (СНИМКИ/ВИДЕО)

Недоволството е заради забавеното изграждане на мост над река Струма

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 15.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Стотици протестиращи затвориха АМ "Струма" и главен път Е-79 край Благоевград заради разрушен мост. Хората недоволстват, че повече от година не започва демонтаж на увреденото съоръжение и изграждане на нов мост.

Мостът край село Покровник е най-пряката връзка между Благоевград и шест села в общината. В момента хората обикалят по близо 20 километра в двете посоки, за да стигнат до областния град за работа или за училище.

След протест, организиран в социалните мрежи, днес стотици недоволни жители на селата блокираха автомагистрала "Струма", въпреки опитите на полицията да ги спре и да не допусне затваряне на движението по скоростния път.

Със скандирания "Искаме мост" и "Мафия" хората изразиха недоволството си, че изграждането на нов мост се бави вече година. Те настояха да получат точна информация от областния управител Стоян Христов и от кмета на Благоевград Илко Стоянов кога ще започне строежа на новия мост.

Областният управител каза пред протестиращите, че в проекта за изграждане на моста не е заложено преместване на тръбата с газ, от която се осигурява газоподаването за Благоевград. Когато е обявена обществената поръчка е било допълнено, че трябва да се премести тръбата и така възникнал проблема – за чия сметка ще се случи това.

"Уверенията са, че до края на февруари ще бъде избран строителен надзор. Първото нещо, което ще бъде изградено ще бъде временно съоръжение, по което ще преминава тръбата с газта, пешеходци и леки автомобили. Това съоръжение ще бъде изградено в рамките на няколко месеца", каза областният управител Стоян Христов.

Въпреки уверенията, че мост ще има, след половинчасова блокада на магистралата, недоволството се пренесе и на главен път Е-79. Там за близо час движението също беше силно затруднено. През следващата седмица предстои среща между институциите, ангажирани със строежа на моста и представители на протестиращите. А жителите на шестте села са категорични, че са готови на блокади всяка седмица.

Автор: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио победи Сасуоло с 2:0
Лацио победи Сасуоло с 2:0
Пирин Благоевград заминава на лагер в Сандански с четирима нови
Пирин Благоевград заминава на лагер в Сандански с четирима нови