НОВИНИ

Отлага се изграждането на нов мост над река Струма край село Покровник

поддаде мостът благоевградското село покровник движението спряно
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 05.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Все още няма конкретна дата, на която ще започне изграждането на нов мост над река Струма край благоевградското село Покровник. Основната причина за това е, че никой не поема финансовата отговорност за преместването на газопроводната тръба, която минава под моста. Това заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов, който вчера е присъствал на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според него общината няма юрисдикция, за да поиска или сама да направи това. Съоръжението се стопанисва от Агенция "Пътна инфраструктура". Затова кметът смята, държавата трябва да поеме инициатива. Газопреносната фирма е заявила, че може да премести тръбата, но не е ясно за чия сметка може да се случи това.

"Проблемът може би е решим, не казвам, че е нерешим. Идеята, която беше коментирана вчера и за изграждане на допълнително съоръжение, е добра идея, инженерно, ако отговаря. Но очевидно говорим за някакво изменение, което настъпва. И най-неприятното в цялата история е, че ние пак не получихме отговор за това – кога ще започнат дейностите. Аз настоявах за това нещо", заяви кметът Стоянов.

Според него бившият областен управител и сега зам.-министър на регионалното министерство Николай Шушков е признал, че държавата е изгубила една година в бездействия. Време, в което проблемът е можело да бъде решен.

След проливни дъждове на 12 декември 2021 г. мостът беше подкопан от придошлите реки на река Струма. На следващия ден съоръжението поддаде и от тогава е затворено за преминаване на автомобили. Жителите на пет села са принудени да използват алтернативен, но по-заобиколен път, за да стигнат до града. Нееднократно те излизаха на протест с искане за изграждането на нов мост. Кметът Илко Стоянов е категоричен, че за реконструкция на съоръжението не може да се говори. Единственото решение на проблема е изграждането на нов мост. Кога обаче ще бъде възможно това остава въпрос без отговор.

Автор: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо не може да бъде картотекиран в Ал-Насър заради липсата на свободна квота за чужденец
Роналдо не може да бъде картотекиран в Ал-Насър заради липсата на свободна квота за чужденец
Полицията във Варна задържа рецидивист, укривал се 8 години
Полицията във Варна задържа рецидивист, укривал се 8 години