НОВИНИ

Любомир Ганев: Българският волейбол има нужда от един голям успех

любомир ганев българският волейбол нужда един голям успех
bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 15.01.2023
Чете се за: 07:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев беше специален гост в студиото на предаването "Арена спорт", в което разкри какви са целите пред мъжкия и женския национален отбор през предолимпийската 2023 година.

"Очаква ни една много интересна година и при мъжете, и при жените. Започваме с Лигата на нациите, след това имаме европейско първенство, на което сме домакини при мъжете, като във Варна ще се играят мачове от груповата фаза, осминафиналите и четвъртфиналите. 15 дни след края на европейските първенства пък стартират олимпийските квалификации и при двата пола. Годината е много важна, защото тя ще определи нашето развитие за по-нататък в зависимост от това дали успеем да се класираме за Олимпиадата", започна Ганев.

Бившият волейболист говори и за това какви са шансовете на представителните ни тимове и в двата пола да намерят място на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година.

"Във волейбола специално е много по-трудно да се класираш за олимпийските игри в сравнение с това да ги изиграеш, защото там ще има по-слаби отбори от останалите континенти. Участват общо 12 отбора и винаги има шанс да намериш място сред 6 или 8. Тази година системата за класиране на Олимпиадата е много сложна. Ще участват най-добрите 24 отбора в световната ранглиста, които ще бъдат разпределени в три групи от по осем тима. Най-добрите два от всяка една група ще се класират за Игрите в Париж и ще се присъединят към домакина Франция. Останалите пет отбора ще бъдат определени по ранкинг, като предимство ще получат тези континенти, които все още нямат класиран отбор. Нашият шанс на практика са единствено тези квалификации, защото ранкингът ни и при мъжете, и при жените не е добър. Всичко в крайна сметка зависи от жребия, но при всички положения в нашите групи и при двата пола ще има 3-4 по-силни отбора на карта", заяви президентът на БФ Волейбол.

Ганев разкри още, че от федерацията са се постарали да осигурят всичко необходими условия на новия селекционер при мъжете Пламен Константинов и даде своето мнение по въпроса защо през последните години най-добрите български волейболисти отказва да играят за "лъвовете".

"Имахме общо пет кандидатури на селекционери от България и от чужбина. След като надделя мнението, че трябва треньорът да е българин остана единствено спор между Пламен Константинов и Мартин Стоев и след решение на Управителния съвет (УС) Пламен спечели убедително. Осигурили сме му всички условия, на които той държеше за него и за неговия щаб. Подготовката ще започне в края на месец април и се надявам всички тогава да са здрави и всички повикани да се отзоват. Основните проблеми винаги са били здравословни. Когато даден играч дойде в националния отбор с проблем след тежкия сезон, той предпочита да не рискува здравето си, тъй като в клуба си получава сериозна заплата. Ние не можем да задължим никой да играе за националния отбор. Стремим се да предоставим най-добрите условия за нашите състезатели, но накрая всичко опира до самосъзнание. Мотивацията да играеш за България идва от сърцето. Опитваме се да им даваме допълнителни премии на играчите, но нито една федерация не може да осигури същото възнаграждение на волейболистите, което те получават в клубовете си. Ако обаче например спечелим Лигата на нациите, премията е 1 милион долара и тя всичката ще отиде при състезателите", заяви Любомир Ганев.

Той очерта и целите пред двата ни представителни отбора през 2023 година.

"Пред Лоренцо Мичели и женския национален отбор целите са ясни - оставане във волейболната Лига на нациите и място в топ 8 на европейското първенство. При мъжете целите са същите. Обнадежден съм, че и при жените, и мъжете имаме шансове за място на четвъртфиналите на Евроволей 2023. Всичко е в ръцете на състезателите", заяви Ганев.

Ръководителят на БФ Волейбол коментира и поста в социалните мрежи от преди 10 дни на бившия селекционер на младежите Мартин Стоев, в който той сподели, че е останал без своята "най-добра фирма", визирайки отбора, с който той постигна редица успехи през последните години.

"Каквото е имало да кажем с Мартин Стоев, сме си го казали. Това негово изказване не смятам, че е било срещу федерацията. С Мартин говорихме той да продължи да си води младежите, тъй като те имат още две големи състезания, но не постигнахме съгласие", сподели бившият състезател.

Накрая Любомир Ганев изрази мнение, че българският волейбол има голяма нужда от един голям успех при мъжете или при жените.

"Много е необходим един голям успех на българския волейбол. През последните години във федерацията се стремим да работим по правилния начин и да подсигуряваме необходимите условия на нашите отбори. Един евентуален успех при мъжете или при жените биха били черешката на тортата на всички тези усилия, които сме хвърлили. И ние искаме всеки път да сме в топ 4 на най-големите първенства, но това е много трудна задача", завърши президентът на БФ Волейбол.

Целия разговор с Любомир Ганев гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков: Раждането на Дария ме мотивира да се боря за по-добри резултати
Радослав Янков: Раждането на Дария ме мотивира да се боря за по-добри резултати
Заради изграждането на кариера: Жители на шест асеновградски села блокираха пътя за Кърджали
Заради изграждането на кариера: Жители на шест асеновградски села блокираха пътя за Кърджали