НОВИНИ

В очакване на третия мандат: Какви са позициите на полическите сили

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:01, 15.01.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква се днес да стане ясно коя партия ще получи последната възможност да състави правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

В понеделник изтича седемдневният срок, предвиден в Конституцията, след който президентът Румен Радев трябва да връчи на парламентарна група по свой избор третия мандат за формиране на кабинет.

Какви са нагласите сред парламентарно представените партии - вижте във включването на Ирина Цонева.

В "Денят започва с Георги Любенов" Борислав Гуцанов изрази съмнение, че третият мандат ще отиде при БСП заради различията на социалистите с политиките на служебното правителство. Преди дни вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че продължението на политиките на служебното правителство ще е сред основанията при избор на партията - носител на третия мандат.

Борислав Гуцанов: Условието, което вицепрезидентът постави за третия мандат, елиминира БСП от играта

"Голяма част от решенията, които се предлагат от политическите партии в този парламент и от служебното правителство противоречат на нашите виждания и на интересите на страната ни. Третият мандат има други особености по конституция. Той няма една седмица само. Действително, партията при която отива, трябва да положи усилия, за да направи контакт с всички възможни партии", заяви Гуцанов.

От ГЕРБ коментираха, че се надяват мандатът да не отива при БСП. Според тях най-голям шанс за правителство има с мандат на "Демократична България".

"И ние не знаем при кого ще отиде. Надяваме се да не отиде при БСП, защото там шансът за правителство е нула. По-голям е шансът, ако мандатът бъде даден на "Български възход", а най-голям при "Демократична България". Разбира се, бързам да уточня, че ми се струва, особено последните дни, че "Промяната" прави всичко възможно да саботира един трети мандат без значение на кого е връчен той", посочи Делян Добрев от ГЕРБ.

От "Демократична България" са готови за мандата.

"Към настоящия момент президентът все още не е обявил своето решение на кого да връчи третия мандат. Всъщност, това е 12-ия мандат в рамките на година и половина. "Демократична България" е заявила своята готовност да поеме отговорност и да положи всички усилия да състави кабинет като търси постигане на политическа воля за постигане на пет приоритета", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насер Ал-Атия за пети път в своята кариера триумфира на Рали Дакар
Насер Ал-Атия за пети път в своята кариера триумфира на Рали Дакар
Портланд Трейл Блейзърс надви Далас у дома и прекъсна серията си от пет поредни загуби
Портланд Трейл Блейзърс надви Далас у дома и прекъсна серията си от пет поредни загуби