НОВИНИ

Ще се ремонтира ли панорамният път за "Златни пясъци"?

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 15.01.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Панорамният път за "Златни пясъци" не може да бъде ремонтиран, защото според действащото законодателство строителни дейности не могат да се извършват в района заради свлачището "Трифон Зарезан". Това съобщиха от Община Варна в отговор на много запитвания на граждани.

Хората от местността алармират, че качеството на пътя се влошава с всяка изминала година. Щефан живее в къща близо до панорамния път и е разочарован от инфраструктурата.

"Нуждае се от сериозен ремонт пътят тук. Трябва да дойдат сериозни компании. Къде отиват парите от ЕС? Те трябва да се инвестират на места като тези. В момента пътят е с по-сериозни щети, отколкото беше преди", смята той.

От Община Варна знаят за проблема, но казват, че не може да се направи ремонт.

"Пътят вече става непроходим, но целият проблем е, че Министерство на регионалното развитие казва, че не може да се направи ремонт, защото е свлачищна зона", обяснява Иван Портних, кмет на Варна.

На практика, общината е с вързани ръце, защото въпреки укрепените и въведени в експлоатация участъци от държавата, строителството не е разрешено. От "Геозащита" изготвят всяка година доклади, които пращат в Министерството на регионалното развитие и Община Варна.

"Констатациите са, че в укрепените участъци няма потенциални опасности да възникнат проблеми, но така е написан законът, които всъщност много ограничават последващите действия след укрепване на свлачището", каза Тодор Иванов, зам.-кмет на Варна.

Експерти дават мнение, че по укрепените участъци могат да се правят ремонти на пътя и останалата инфраструктура.

"Ние наистина искаме да направим един обект, който да си носи гаранциите, да бъде качествено изпълнен с тротоари и осветление", допълва Тодор Иванов, зам.-кмет на Варна.

От Община Варна са категорични, че ако все пак се даде разрешение, няма да се правят строителни дейности, извън полагането на асфалт, нови тротоари и стълбове за уличното осветление.

Репортер: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Портланд Трейл Блейзърс надви Далас у дома и прекъсна серията си от пет поредни загуби
Портланд Трейл Блейзърс надви Далас у дома и прекъсна серията си от пет поредни загуби
Аоияма допусна втора загуба на турнира в Токио
Аоияма допусна втора загуба на турнира в Токио