НОВИНИ

Проф. Радка Аргирова: Няма да се стигне до национална грипна ваканция

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 15.01.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Разпространението на грипа у нас върви така, че едва ли ще се стигне до национална грипна ваканция. Това обяви в "Денят започва с Георги Любенов" вирусологът проф. Радка Аргирова.

"Не мисля, че ще стигнем до национална грипна ваканция, ако така вървят нещата. Има движение от изток на запад на грипната вълна. Предполагам, че пикът ще стигне в края на февруари, поне така казват експертите. Коктейлът е преди всичко и на първо място от грипни вируси - от тип А два вируса и от тип Б вече имаме. Освен това имаме и случаи на ковид. Забелязва се, че има респираторно-синцитиален вирус, сериозно протичащ при децата до 5-годишна възраст. Другите вируси, които в момента се разхождат в страната, са риновируси, аденовируси, мета-пневмо вирус", посочи тя.

Проф. Аргирова изтъкна, че времето и климата са много подходящи за развитието на тези заболявания и инфекции, но поведението на хората също играе роля в разпространението на вълната.

"Малко се чувстваме като отвързани, понеже сме свободни. Не се говори за маски и отстояния, а би трябвало да се сещаме, че колкото повече такива инфекции има, ако ходим на масови събирания, е добре да носим маски. И ако почувстваме неразположение, първо трябва да сложим маска, после да отидем при лекар, за да не разнасяме заразата.

Важно е бързото самоизолиране и още в началото на симптомите да започнат да се приемат медикаменти. Не антибиотици - има противогрипни препарати. Симптомите са много бързо настъпващи, може и за 24 часа. Освен втрисане и температура, много характерни са и болките по цялото тяло", обясни проф. Аргирова.

Според нея е добре, ако се разболеем, да се тестваме, за да разграничим грипа от ковид и да можем да се лекуваме адекватно.

Проф. Аргирова обяви, че е жертва на интернет измама и предупреди, че не предлага противопаразитни лекарства, каквато фалшива информация се разпространява в момента.

По думите доста често напоследък я безпокоят по повод такава реклама, но тя никога не е предлагала и няма да предлага такива, защото са извън нейната компетентност.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Тодоров: Акцията срещу Nexo не цели провала на третия мандат, твърденията за "кал и каскети" са несериозни
Ясен Тодоров: Акцията срещу Nexo не цели провала на третия мандат, твърденията за "кал и каскети" са несериозни
Петер Павел и Андрей Бабиш отиват на балотаж на президентските избори в Чехия
Петер Павел и Андрей Бабиш отиват на балотаж на президентските избори в Чехия