НОВИНИ

Няма правна възможност за оттегляне на съгласието за апорта на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
22:09, 14.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев и председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов дадоха извънреден брифинг в отговор на изявления на варненски общински съветници от "Демократична България", които поискаха свикване на извънредна сесия за отмяна на решението за апорта на акциите на общината в Пловдивския панаир.

Тодор Балабанов изрази недоумение, че те искат да бъде отменено решение, взето преди година и половина и вече потвърдено от Върховния административен съд. С придобиването на акции в дружеството "Пълдин туринвест", което е финансово стабилно, при реализиране на печалба Община Варна ще има право на дивидент. Досега от Международен панаир - Пловдив не е получавала дял, тъй като е бил на загуба.

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев заяви, че който иска акциите на Варна в Пловдивския панаир, оценени на 17 милиона, да ги изплати на общината, без значение дали това ще е държавата, Община Пловдив или някой друг. Целта е с тях да се намери архитектурно решение на "Дупката" в центъра на града, каза още той. Тодор Балабанов припомни, че дружеството, което стопанисваше този терен, е в ликвидация. Когато тази процедура приключи, "Дупката" ще стане публична общинска собственост.

"Демократична България" участва в управлението на държавата през последните близо 2 години. През през този период техни представители не са предприемали в лицето на държавата нито правни, нито фактически действия за придобиване на акциите от Пловдивския панаир от страна на Община Варна за тяхната собственост, за каквото и да било свързано с тези акции. Напротив по темата имаше мълчание, мълчание, мълчание. Действия в този ред на мисли не са предприемани и от страна на Община Пловдив. Към този момент смея да твърдя, че не съществува правна възможност за оттегляне на съгласието за извършване на апорта, тъй като то е в такъв етап, че такова на практика не може да се случи", заяви Тодор Балабанов, председател на ОбС – Варна.

"Идеята е тази дупка да намери архитектурно решение, да се отворят тези пана, с които я крием, да се превърне в атракция в града. Затова сме против да дарим на когото и да било тези акции. Кметът и общината са предлагали и на Общинския съвет в Пловдив, и на Министерството на икономиката, и на Община Пловдив, да изтеглят един заем от 17 милиона лева и да ни ги платят, и който иска да ги вземе тези акции. Но да плащаме загубите на Пловдивския панаир, както сме го правили в предходните години, няма да го направим", каза Бранимир Балачев, депутат от ГЕРБ.

Автор: Елена Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу насилието и агресията се проведе в кубратското село Юпер
Протест срещу насилието и агресията се проведе в кубратското село Юпер
Черноморец взе реванш от Спартак Плевен и помрачи завръщането на Любо Минчев
Черноморец взе реванш от Спартак Плевен и помрачи завръщането на Любо Минчев