НОВИНИ

Нови масирани руски удари срещу цели в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:04, 14.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Молдовската гранична полиция откри в граничния сектор Ларга останки от ракета, използвана при въздушните удари на Русия над Украйна, съобщи Министерството на вътрешните работи на Молдова. Предприети са незабавни действия за защита на района. Това е третият случай за страната на падане на отломки от ракети от руски бомбардировки. Великобритания ще достави на Украйна основния си боен танк "Чалънджър-2" и артилерийско въоръжение. Новината дойде на фона на нови масирани руски удари срещу цели в Украйна. Съобщава се за поне пет жертви и 27 ранени, сред които и деца при попадение над жилищен блок в Днепър. Поразени са и обекти в западна Украйна.

Цяла нощ ще продължи издирването на оцелели в отломките на поразения жилищен блок в Днепър, съобщи местният кмет. Досега от развалините са спасени поне 15 души, част от сградата липсва. Цяла Харковска област остана без ток след като властите бяха принудени да предприемат аварийни прекъсвания на захранването.

Часове по-рано руски въздушни удари поразиха критична инфраструктура и в столицата Киев и в град Харков. Необичайно ракетите удариха преди задействането на противовъздушните сирени. Пострадали нямаше, отломки от ракети са предизвикали пожар и са повредили къщи в район около украинската столица.

Украинските военни съобщиха, че в рамките на деня са свалили 21 от общо 33 руски ракети. По-рано губернаторът на Николаев съобщи за излитането на 17 руски бомбардировачи "Туполев".

Украйна продължава да отхвърля руските твърдения за превземането на град Соледар, който е подстъп към близкия Бахмут.

"Битката за Бахмут и Соледар, за Кремина и други градове в източната част на страната ни продължава. Въпреки, че неприятелят е разположил повечето си сили в това направление, нашите воини защитават държавата", каза Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Украинският президент Зеленски благодари на Великобритания за решението да предостави на страната му основния си танк "Чаланджър-2". Според Би Би Си става дума първоначално за десетина машини. Танкът е в британската армия от 1994 г., участвал е в мисия в Босна, Косово и Ирак. Той ще бъде най-модерният на разположение на украинската армия с по-добра защита и по-точна стрелба.

Лондон очаква жестът му да насърчи и други страни да предоставят модерно въоръжение на Киев, включително тежки танкове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан навакса два гола пасив срещу Лече, но взе само точка
Милан навакса два гола пасив срещу Лече, но взе само точка
Грета Тунберг се присъедини към протестиращите срещу въглищна мина в Германия
Грета Тунберг се присъедини към протестиращите срещу въглищна мина в Германия