НОВИНИ

Грета Тунберг се присъедини към протестиращите срещу въглищна мина в Германия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:54, 14.01.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Шведската екоактивистка Грета Тунберг се присъедини към протестиращите срещу разширяването на въглищна мина в Германия. То е договорено с правителството и по план ще обхване едно безлюдно село. Това доведе до сблъсъци между полицията и природозащитниците.

Село Люцерат в Северен Рейн Вестфалия се превърна в символ за екоактивисти от цяла Германия. Около 10 000 от тях, според полицията, включително шведката Грета Тунберг, се включиха в съботната голяма демонстрация против предстоящо разширяване на открита мина за лигнитни въглища.

Разширяването включва Люцерат, чийто последен жител го напусна преди година. Сега районът е собственост на енергийната компания RWE. Екоактивистите не са съгласни с плановете ѝ и се събраха близо до селото.

Вие сте надеждата и промяната, заяви 20 годишната Тунберг в тяхна подкрепа.

"Това, че всички вие сте тук, е знак за надежда. Това е само част от по-голямо движение за климата и за социална справедливост. Това, което се случва в Люцерат, не трябва да остава в Люцерат. Германия е един от най-големите замърсители в света и носи огромна отговорност", каза Грета Тунберг.

Стигна се до сблъсъци с полицията. Силите на реда от сряда гонят активисти от селото.

"Беше изключително изтощително, трябваше да видим много полицейско насилие, но ние знаем защо сме тук и си струва да да издържим на тази агресия", посочи екоактивистът Саша.

Германия е обещала да се откаже от въглищната енергия до 2030 г. Очаква се Люцерат да бъде последното село, което ще бъде погълнато от откритата мина. RWE заяви, че въглищата под селото ще бъдат необходими още тази зима.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови масирани руски удари срещу цели в Украйна
Нови масирани руски удари срещу цели в Украйна
Данъчни облекчения за хората, ремонтирали домовете си
Данъчни облекчения за хората, ремонтирали домовете си