НОВИНИ

Данъчни облекчения за хората, ремонтирали домовете си

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:45, 14.01.2023
5102
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

След старта на данъчната кампания, за втора поредна година хората, които са ремонтирали дома си, ще могат да ползват данъчна отстъпка. За да се случи това, те трябва да подадат декларация пред НАП.

Станислава Николова и съпругът ѝ вече две години ремонтират апартамента си. Използвали са услугите на майстори, като до момента сметките показват, че са платили около 10 000 лева за труда им. Двамата обаче не знаят, че може да получат данъчни облекчения, свързани с ремонтите.

"Не съм напълно запозната какви документи трябва да имам, но възможността, която се предоставя, е доста добра", заяви Станислава Николова.

За да може Станислава да кандидатства за данъчни облекчения за ремонт на дома е необходимо да отговаря на няколко критерия.

"За разход за ремонт можете да ползвате облекчения до 2000 лева. А за да отговаряте на условията за ползване на това облекчение трябва да сте съсобственик или собственик на имота и да предоставите документ, от който е видно че сте платили на физическо или юридическо лице и съответният документ за извършено плащане", каза Илияна Чипилска, директор в НАП.

Данните на НАП показват че през миналата година, по-малко от 1000 души в страната са се възползвали от това данъчно облекчение. Успели са да си върнат средно около 136 лева от данъка, който е трябвало да платят върху доходите, получени през 2021 г. Вероятната причина за малкия брой на хората, възползвали се от облекчението, е изискването данъкоплатецът да докаже разходите си за платения на майстора труд пред НАП с документ.

"Аз нямам такива касови бележки. Майсторите, които работят масово на обектите, не са фирми, които да се занимават само с това, а хората, които работят някъде другаде и за допълнителни приходи работят и като такива майстори", каза Станислава Николова.

- Не само да си вземеш фактура, дори да кажеш кой майстор ти е правил ремонт. Това е проблем. И сега правя ремонт и ако кажа кои са ми правили ремонта в НАП, след това няма да имам майстор. То и сега е трудно да се намерят. Да си ги накарат да си направят фирми, да влязат в законен бизнес.

Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти – смяна на паркет, на мебели, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК-инсталация. Но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси. Облекчението може да се използва само за имот в България.

Репортери: Ст. Христова, Цв. Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грета Тунберг се присъедини към протестиращите срещу въглищна мина в Германия
Грета Тунберг се присъедини към протестиращите срещу въглищна мина в Германия
Волейболният Хебър привлече италианския диагонал Джулио Саби
Волейболният Хебър привлече италианския диагонал Джулио Саби