НОВИНИ

Бойко Борисов: ГЕРБ ще участва в разговори за третия мандат, защото трябва да има правителство

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:20, 14.01.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ГЕРБ ще участва в разговори за третия мандат, защото трябва да има правителство. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов в Ямбол. Той подчерта, че в противен случай трябва да се мисли за промяна в системата. Скандалът Nexo и политическите партии - участници и днес бяха част от коментарите на политическите лидери.

Бойко Борисов отново обясни защо смята, че пътят към сформиране на работещо правителство е третият мандат да отиде в "Демократична България".

"За разлика от другите, ние ще изчакаме да кажат, нашето желание беше да е "Да, България". С риск да взривя всички наши приятели, но това са евроатлантическите мнозинства. "Възходът" също има участия във всички ни гласувания, БСП нито едно от тези неща не гласува. Така че ще изчакаме да видим президента на кой ще даде мандата и ние ще участваме в разговорите с всички тях, защото дори да се отиде на избори вече трябва да се мисли, вече след пети избори или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли за промяна на системата", каза Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Борисов: Трябва да се мисли за промяна на избирателната система, ако се стигне до нови избори и пак не се излъчи правителство

Според Борисов може да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията-победител, която и да е тя или пък към мажоритарна система. Лидерът на ГЕРБ коментира и изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, че мандатът трябва да се даде на партия, която да продължи политиката на служебното правителство. Това по неговата логика може да е БСП. Борисов припомни обаче решението на изпълнителната комисия на ГЕРБ за неподкрепа на БСП.

Неуспехът на първите два мандата и все още неясното бъдеще на третия на фона на скандала с Nexo коментира Настимир Ананиев от ПП в "Денят започва с Георги Любенов".

"Има акция "Кал и каскети", която се вихри последните няколко седмици насочена срещу ПП, защото сме единствената алтернатива на това, което се случваше през целия преход", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната".

Настимир Ананиев: Нямам нищо общо с Nexo, ще защитя името си в съда

Опорката в момента е "кал и каскети", коментира Бойко Борисов и добави, че разследването е международно. Припомни също и за даренията, направени за ДБ.

"Аз съм убеден как Христо Иванов като се замисли как 5 служителки от една фирма даряват по 20 000 лева е евала на тея заплати. Айде той вътрешно и той лично не си ли задават въпроса тези служителки толкова будна гражданска съвест, че всичките по 20 000 лева, някоя не е ли малко по-небудна та 19 000 да е дала, та да ги закръглят общо на 100", каза Бойко Борисов.

Това според лидера на ГЕРБ бил и големият репутационен проблем на ДБ в момента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Хебър привлече италианския диагонал Джулио Саби
Волейболният Хебър привлече италианския диагонал Джулио Саби
Гледайте "Арена спорт" на 15 януари от 12:30 ч. по БНТ 1
Гледайте "Арена спорт" на 15 януари от 12:30 ч. по БНТ 1