НОВИНИ

Борисов: Трябва да се мисли за промяна на избирателната система, ако се стигне до нови избори и пак не се излъчи правителство

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:56, 14.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ ще изчака президентът Румен Радев да посочи партията, на която ще връчи третия мандат, за да коментират кого биха подкрепили за съставяне на правителство. Това заяви в Ямбол лидерът на партията Бойко Борисов.

Според него, ако се стигне до нови предсрочни избори и отново не се излъчи правителство, е време да се мисли за промяна в избирателната система. Като пример той посочи гръцкия вариант с бонус.

"За разлика от другите ние ще изчакаме да кажат, нашето желание беше да е "Да, България". С риск да взривя всички наши приятели, но това са евроатлантическите мнозинства. "Възходът" също има участия във всичките ни гласувания, БСП - нито едно от тези неща не гласува.

Така че ще изчакаме да видим президентът на кой ще даде мандата и ние ще участваме в разговорите с всички тях, защото дори да се отиде на избори, вече трябва да се мисли. Вече след пети избори или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли за промяна на системата, промяна на гласуванията, ако щете. Да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията победител, която и да е тя, мажоритарна система, ако щете, каквото и да бъде", посочи Борисов.

Той коментира и твърденията на Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната". В "Денят започва с Георги Любенов" Ананиев заяви, че търсенето на връзка между криптобанката Nexo и ПП е част от милиционерска акция "Кал и каскети", която тече от няколко месеца срещу ПП.

Настимир Ананиев: Нямам нищо общо с Nexo, ще защитя името си в съда

"Опорката днес е "кал и каскети". Това, че са намесени, мисля, че и Махмут беше, и израелските служби, които са водещи и по именно киберпрестъпленията, аз мисля, че действително, и толкова бяха пестеливи от това, което излиза, че там се работи усилено по тази дейност.

Но политическата вина за това, че тези хора са се развили по времето на ГЕРБ, както и Христо Иванов, както и за Тренчев и за Ананиев, щом сме били заедно, и щом той казва, че Тома Биков, Дани Митов трябва да кажат, че щом са били заедно, значи са виновни, остава и ние да сме виновни за това. Тяхната наглост е безгранична", посочи Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разменените бебета: Съдбата на две деца
Разменените бебета: Съдбата на две деца
Десет отбора от българския футболен елит стартират контролите си днес
Десет отбора от българския футболен елит стартират контролите си днес