НОВИНИ

МРРБ взе проби от ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", следват жълтите павета

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:16, 14.01.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Проби на настилката под жълтите павета ще вземе Научноизследователският строителен институт. Поръчката е на регионалното министерство. Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков каза, че това ще е в полза на Столичната община и приключването на ремонта до тази есен.

"Каквото можем, искаме да помогнем. Нека да видим какво е състоянието, ще го дадем на Столична община, за да може наистина да се вземе решение. Имайте предвид, че сроковете, колкото и да сме ги удължили, напредват и трябва да можем в рамките на септември Столична община да може да го завърши", посочи Шишков.

Заместник-кметът на София Ангел Джоргов каза, че не се притеснява от теста на настилката.

"Ние не се притесняваме от проверките. И наистина, ако има нещо, добре е да излезе сега, тъй като има достатъчно срок до есента", изтъкна той.

Само преди седмица кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният регионален министър Шишков направиха инспекция на паветата.

"Павета бяха наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени", каза тогава Фандъкова.

Късно снощи проби за качеството на ремонта на столичната улича „Граф Игнатиев“ направи регионалното министерство. Ако всичко е наред, то ще плати 12 милиона лева на Столичната община за ремонта, защото той се изпълнява по оперативна програма "Региони в растеж".

Сондирането на дванайсетте дупки и на двете места в отсечки на "Граф Игнатиев" отне около 40 минути, а служебният регионален министър Иван Шишков каза, че проверката е условието държавата да даде 12 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" за ремонта.

"Проверяваме документацията, този ремонт беше един от скандалните и емблематични ремонти. Нас, разбира се, ни притеснява сега, когато трябва да докажем дали всичко е наред с този ремонт и дали наистина могат да получат европейските пари. Ако има някакъв проблем, да дадем възможност на Столична община да го оправи. На няколко места и на днешна дата има участъци, които очевидно не са в добро състояние", посочи той.

До 25 дни лабораторията ще покаже дали ремонтът и ремонтът на ремонта са били направени по процедура. Заместник–кметът на София Ангел Джоргов каза, че не се притеснява от теста на настилката.

"Ремонтът приключи отдавна, доста проверки са направени – над 60 изпитвания на материали са правени тук на място", изтъкна той.

Но още след втората сонда, на едното местата, цилиндричните проби се разпадаха с изваждането.

Неофициално, от лабораторията казаха, че това се дължало на повечето пясък в бетона. С отварянето на паветата пък други забелязаха, че имало по-малко от задължителния пясък за подложка.

Ако резултатите не са добри, Иван Шишков каза, че има достатъчно време да бъдат отстранени.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дербито на Манчестър приковава погледите
Дербито на Манчестър приковава погледите
Експлозии в Киев и Харков, битката за Соледар продължава
Експлозии в Киев и Харков, битката за Соледар продължава