НОВИНИ

Схема за изнудване, при която са отнети близо 200 000 лева, разкриха в Бургас

Изнудването започнало със сплашване и завършило със заплахи за убийство и мисли за самоубийство

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 14.01.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Схема за изнудване, при която са отнети близо 200 000 лева, разкриха в Бургас. Изнудването продължило почти цяла година. А през това време 23-годишен студент успял напълно да убеди 35-годишен мъж, че е следен от органите на реда и трябват пари, за да му бъде осигурено спокойствие. Изнудването започнало със сплашване и завършило със заплахи за убийство и мисли за самоубийство.

Схемата за изнудване е като за сценарий за филм. Всичко започнало, след като 23-годишния Алекс Димитров се е запознал в заведение с 35-годишен мъж. Успял да изгради доверие помежду им, няколко пъти поискал пари на заем, които върнал. Тогава разбрал, че потърпевшият е склонен да му вярва, като поискал 10 000 лева под претекст, че ще градят печеливш бизнес заедно.

Задържаха мъж, обвинен в изнудване и заплаха за убийство в Бургас

Измамната схема започва, след като Алекс се обадил на жертвата си, че бизнесът всъщност е незаконен и двамата са под прицела на органите на реда – следени са, подслушвани са и всеки момент ще бъдат арестувани, освен ако не платят на полицаите. 35-годишният мъж отново му се доверил и продължил да плаща. Когато парите му свършили бил заплашван от Алекс с убийство, ако не намери още пари. Едва когато жертвата поискала пари от своите близки, те се усъмнили и подали сигнал в полицията. Така се стигнало до ареста на изнудвача, а днес съдът го остави за постоянно в ареста.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

На 12 януари по обяд полицията задържа 23-годишният студент по кинезитерапия. Според разследващите той е успял да убеди жертвата си, че парите, които получил от него били за наркотици. Твърдял, че полицията ги е разкрила и следи всеки техен ход. Казвал, че периодично трябва да се плаща на високопоставени полицаи "такса спокойствие".

"Започва едно предаване на пари, като в крайна сметка, сумата, която е получена е в размер на 186 хил. лева. за период от по-малко от една година. За да може да осигури "спокойствието си", потърпевшият е теглил кредити от банки, теглил е бързи кредити от фирми, вземал е суми от свои приятели. До такава степен потърпевшият е бил убеден, че спрямо него ще има репресивни действия от полицейски служители, че дори е стигнал до суицидни мисли", заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Сумите, които младежът получавал, проиграл на хазарт. Купувал си скъпи дрехи, парфюми, дори и мотор.

"Извършителят е работил до момента, в който е успял да завербува, така да се каже, пострадалото лице и в момента, в който са започнати да му се дават суми той е преустановил трудовите си правоотношения. Той е наблюдавал лицето, тъй като заедно са били в едно заведение и на него му е правило впечатление, че пострадалото лице разполага със средства", каза Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура-Бургас.

В съдебната зала днес Алекс каза, че не е извършил толкова тежко деяние. Адвокатът му изрази съмнения ,че получената сума е толкова голяма.

"Кой ги има да ги даде на този етап, в това време кризисно, кой има толкова пари, за да ги даде, а той да ги вземе. Вие мислите ли, че аз мога да дам 3 лв. дори на това момче", заяви Бисер Костадинов, адвокат на обвиняемия.

Ако бъде признат за виновен 23-годишният Алекс може да получи до 8 г. затвор и глоба до 3000 лева.

Задържаха мъж и жена за кражба на пари и накити (СНИМКИ)

Днес от полицията и прокуратурата в Бургас оповестиха и за още една разкрита схема. Кражба на 150 000 евро и бижута от дома на бургаско семейство. Крадците са мъж и жена, които действали изключително конспиративно – следели жертвите си два месеца, а в деня на обира се преоблекли няколко пъти, за да не бъдат забелязани от камери в района. Имали и помагач, който да следи семейството в момента на обира. Извършителите са задържани и вече са с повдигнати обвинения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив постигна четвърта поредна победа в Националната баскетболна лига
Академик Пловдив постигна четвърта поредна победа в Националната баскетболна лига
Шампионът Берое разби Рилски спортист в женското баскетболно първенство
Шампионът Берое разби Рилски спортист в женското баскетболно първенство