Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ясен Тодоров: Акцията срещу Nexo не цели провала на третия мандат, твърденията за "кал и каскети" са несериозни

от БНТ
08:36, 15.01.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу Nexo, а се интересува от това да проведе едно добро разследване във възможно най-кратки срокове. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Според него твърденията, че акцията срещу Nexo цели да провали третия мандат не отговарят на реалността, а определението "кал и каскети", което Настимир Ананиев даде на операцията, не е сериозно.

"Кал и каскети? Организирана престъпна група, оглавявана от кого - от българския главен прокурор и с участието на 8 американски прокурори?! Това не е сериозно и не искам да го коментирам - един сериозен политик не би коментирал такова нещо. Ако следваме логиката на Христо Иванов, прокуратурата въобще не трябва да работи, защото политическата ситуация последните години е такава, че или сме в предизборна кампания, или се връчват мандати и се правят опити за правителство. И всяка прокурорска акция, ако се тълкува по този начин, ние не трябва изобщо да работим", посочи Тодоров.

Той уточни, че разследването не се занимава с даренията, направени от служители на Nexo към политическа партия.

"Няма лошо млади, будни хора да правят дарения на политически партии. Ако имаш годишен доход 200 000 лв., да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв, да отделиш 20 000 за дарение - това не е нормално. Ако тези дарения са правени хипотетично в кратък период от време, дори едновременно, дали това не е общо дарение, разбито на части, за да се падне под някакъв праг, за да не се налага декларирането му и попадането му под санкцията на закона? Но това не е обект на нашето разследване", коментира той.

Тодоров изрази увереност, че издирваните двама обвиняеми по казуса Nexo ще бъдат намерени. Допусна, че е възможно Антони Тренчев да се укрива в Дубай.

Заместник-директорът на следствието коментира и позицията на Nexo, в която от компанията отричат да са извършили престъпления. По думите му всеки има право на защитна теза.

"Щом има образувано досъдебно производство, води се разследване, има предявени обвинения и привлечени хора в качеството на обвиняеми, значи имаме данни за извършване на престъпления.

Ако в някой американски щат се води разследване за финансови престъпления и измама на инвеститорите и се установи че с тези присвоени средства в България, Близкия изток или Югоизточна Азия са купени недвижими имоти, въздухоплавателни средства и скъпи художествени произведения, как се нарича това - нарича се пране на пари.

Едно престъпление може първичното - т.нар. предикатно престъпление, да е извършено някъде, а последствията и изпирането на финансовите облаги от него да са другаде. Така че вече престъпността е доста интернационална и за да се борим с нея, е нужно много добро сътрудничество с другите държави, независимо на кой континент са", посочи той.

Ясен Тодоров се обяви против проекта на Министерски съвет за въвеждане на нов механизъм за разследване на главния прокурор. Според него механизми за отчетност и разследване на главния обвинител на държавата съществуват и сега, а предложенията на служебния кабинет са противоконституционни.

"Това означава да обърнем конституцията наобратно - изпълнителната власт да разследва съдебната. В крайна сметка всяка власт си има своите правомощия, разписани в основния закон. Няма как този нон сенс - разследващ полицай да разследва главния прокурор. Освен това не може съдия да бъде направен ad hoc прокурор. Съдебният контрол над отказа за образуване на досъдебни производства - също", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
189 състезатели от 39 клуба ще си оспорват медалите на държавното първенство по свободна борба в Сливен
189 състезатели от 39 клуба ще си оспорват медалите на държавното първенство по свободна борба в Сливен
Проф. Радка Аргирова: Няма да се стигне до национална грипна ваканция
Проф. Радка Аргирова: Няма да се стигне до национална грипна ваканция