НОВИНИ

Димитър Костадинов: Не мога да кажа, че към момента ПФК Левски е зависим от "Левски на левскарите"

димитър костадинов мога кажа момента пфк левски зависим левски левскарите
bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 15.01.2023
Чете се за: 05:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Председателят на Управителния съвет (УС) на сдружението "Левски на левскарите" Димитър Костадинов беше специален гост в предаването "Арена спорт", в което говори за помощта, която той и останалите членове на сдруженито могат да осигурят на "Синия клуб" в борбата му за оцеляване.

В нашето студио Костадинов заяви, че към този момент Левски не е зависим от "Левски на левскарите" и разясни колко е важно хората да станат част от сдружението.

"Не мога да кажа, че към момента ПФК Левски е зависим от "Левски на левскарите". Нашата идея е да обединим колкото се може повече левскари, за да осигурим по-голям финансов ресурс и да бъдем по-значими като финансова помощ за клуба, когато той се нуждае от това. Левскарите станахме прословути с тези кампании за спасяване на любимия си клуб. Още в началото на миналата година иницирахме кампанията "Левски е вечен", която постигна неочаквани дори за нас резултати и то след първата кампания през 2020 година, когато събраната сума беше около 6 милиона лева. В момента мисля, че събраните средства са около 8-9 милиона. Искам обаче да кажа, че има съществена разлика между това да си участник в кампания и в сдружение. И двете са с цел събиране на средства, но кампанията се иницира, провежда се и отшумява, докато участието в сдружението е един дълготраен ангажимент. Чрез членския внос в сдружението, който при нас е 200 лева на година, се натрупват средства, които да се използват по ценни за клуба направления. Аз вярвам, че левскарите разполагаме с десетократно по-голям потенциал от това, което сме направили до момента", започна Костадинов.

Председателят на УС на сдружението разкри още, че от "Левски на левскарите" са напълно готови да влязат и в управлението на клуба, ако получат 10-те% от акциите, които в момента се държат от "Тръст Синя България".

"За Левски да бъде ръководен от подобно сдружение не е нищо ново, тъй като клубът е бил учреден по подобен начин. Финансовият ресурс, с който и в момента Левски се издържа се осигурява от привържениците. Веднъж чрез вече споменатите кампании и втори път през спонсорите на клуба, които на практика осигуряват продукти за феновете. Това не е нищо нечувано в световен мащаб, а в Германия дори е законово установено, че 51% от акциите на клубовете са в ръцете на фенски структури. Ние сме готови да влезем в управлението на клуба. На последното заседание на "Тръст Синя България" дори беше гласувано техните 10% от акциите да бъдат прехвърлени към нашето сдружение", сподели той.

"Целта на сдружението "Левски на левскарите" е да обедини колкото се може повече фенове, а тази реакция от вчера не е била насочена срещу нас. Това решение е взето от ръководството на клуба. Според мен този въпрос е политически и трябва да бъде решен от така наречения собственик. Това решение със сигурност не се одобрява от голяма част от хората, тъй като никой не одобрява военния терор. Без да бягаме от отговорност, ние от сдружението смятаме, че този въпрос трябва да бъде разрешен от ръководството на клуба", коментира Костадинов относно критиките срещу Левски, че ще играе контроли с руски отбори по време на лагера в Дубай.

Накрая Димитър Костадинов говори и за това дали от "Синия клуб" имат притеснения с получаването на лиценз за следващия сезон.

"Не сме спокойни за лиценза. Трябва да се свърши още доста работа. Не мога да кажа за каква сума става въпрос, но изпълнителният директор на клуба вече се е захванал с този проблем. Ние се опитваме да помагаме с каквото можем, но със сигурност към момента не можем да се справим изцяло със сумата. Затова призовавам да участваме колкото се може повече хора, защото във времето сме показали, че можем да се справи с доста сериозни суми", завърши Костадинов.

Целия разговор с Димитър Костадинов гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредиха партия "Спаси София": Борис Бонев се чувства готов за кмет, събира фронт срещу ГЕРБ
Учредиха партия "Спаси София": Борис Бонев се чувства готов за кмет, събира фронт срещу ГЕРБ
Жители на столичната ул. "Шишман" против превръщането ѝ в пешеходна зона
Жители на столичната ул. "Шишман" против превръщането ѝ в пешеходна зона