НОВИНИ

Жоел Арате: Целта ни е да класираме минимум 3-4 боксьори на Олимпиадата в Париж

жоел арате целта класираме минимум боксьори олимпиадата париж
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 15.01.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по бокс при мъжете стартира преди няколко дни своята подготовка за 2023 година с лагер на високопланинската база Белмекен, а старши треньорът Жоел Арате даде интервю пред БНТ, в което начерта целите пред тима за предстоящата година.

Арате заяви, че най-важното състезание за нашите момчета ще бъдат Европейските игри в Полша, които ще дават квоти за Париж 2024, като целта е България да има минимум 3-4 боксьори във френската столица.

"За нас и за федерацията най-важното състезание през годината са Европейските игри в Полша, защото те ще бъдат квалификация и за Олимпиадата в Париж през 2024 година. Ние искаме да класираме цял отбор, но олимпийските категории са само седем. Целта минимум е да класираме 3-4 боксьори", коментира кубинецът.

"Всички държави вече имат респект от България. Знаят, че нашите боксьори освен, че са здрави могат да се движат добре с краката и са много добре подготвени технически. На всяко едно състезание българските боксьори се представят все по-добре и по-добре", допълни Жоел Арате.

Единствените здравословни проблеми в тима ни са свързани с Радослав Панталеев, който към момента е под въпрос за участието си на Купа "Странджа" през февруари.

"Той (Панталеев) има преглед сега на 20 януари и ако всичко е наред може да започне да играе с ръкавици. Ако докторът позволи, той ще играе на "Купа Странджа". Ако ли не, продължаваме с подготовката за световното първенство", разкри старши треньорът Арате.

Натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес пък заяви, че целите му са да спечели медал от световното първенство и да се класира за олимпийските игри.

"Чувствам се прекрасно. Прекарах новогодишните празници със семейството ми в София и това ме зареди емоционално. Чувствам се все по-добре след всяка една тренировка и усещам, че надграждам. Голямата ми цел е да осигуря медал на България от световното първенство и да се класирам за олимпийските игри", сподели Ибаниес.

Амбииции за силно представяне представяне през годината изразиха още и младите ни надежди Уилям Чолов и Радослав Росенов.

"Чувствам се много добре. Уверен съм в себе си и съм готов да се раздам в тренировъчния процес, за да мога да се представя добре. Искам постоянно да надграждам и да ставам все по-добър и по-добър с всяка една тренировка. Целта на "Купа Странджа" е първото място", заяви Чолов.

"Напълно съм готов за световната титла и за златен медал от Олимпиадата. Миналата година спечелих на "Купа Странджа", а през тази целта ми отново е първото място", сподели Росенов.

Целия материал гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Български възход": Ако бъдем поканени от БСП, ще участваме в разговори
"Български възход": Ако бъдем поканени от БСП, ще участваме в разговори
Алберт Попов и Камен Златков не успяха да стигнат до втория манш във Венген
Алберт Попов и Камен Златков не успяха да стигнат до втория манш във Венген