НОВИНИ

Радослав Янков: Раждането на Дария ме мотивира да се боря за по-добри резултати

радослав янков отпадна квалификациите кареца
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 15.01.2023
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков сподели в предаването "Арена спорт", че раждането на дъщеричката му Дария го е мотивирала да се бори да за още по-добри резултати до края на сезона в Световната купа.

Радослав Янков стана баща в последните дни на 2022 година, а по негови думи това е бил "най-големият коледен подарък".

"Може би най-големият коледен подарък беше това за мен. Всичко с Дария е наред. Имах късмета да остана няколко дни с нея и да се насладя на първите няколко моменти заедно преди да замина за следващото състезание. Мисля, че тя вече успя да промени моя мироглед за живота и ще продължава да го прави. Не случайно казват, че това е смисълът на живота. Постоянно се чувствам щастлив и радостен от това, което се случи и мисля, че това ми дава по-голяма мотивация да се боря за по-добри резултати", сподели носителят на Кристалния глобус за сезон 2015/16.

Янков говори още и за представянето си от началото на сезона в Световната купа и се спря по-конкретно на последните два старта, в които остана само на три стотни от влизане в основната надпревара.

"Сезонът до момента върви нормално. Иска ми се класиранията да са малко по-добри, но истината е, че след връщането ми от контузията нещата няма как да се случат с магическа пръчка. Не мога веднага да започна да финиширам в първата тройка. Радвам се, че карането ми е на ниво и, че съм здрав най-вече. Това може да ми позволи да изпълня възможностите си", заяви Радо Янков.

"Особено вчера се почувствах ядосан, защото се повтори ситуацията от преди няколко дни. Не бих казал, че това е някакъв лош късмет, защото винаги съм смятал, че трябва ти да си свършиш работата и вече късмета да ти помогне в определени случаи. Всъщност аз не успях да направя две константни карания и в двата старта и това ми отреди 17-то място, като и в двата случая бях на три стотни от един същ състезател от Италия. Радвам се, че карането ми е тук. Успявам да направя винаги по един добър манш и смятам, че ако успея да премина една квалификация оттам нататък ще ми стане по-лесно да влизам във финалите и да продължавам напред", допълни той.

Накрая българинът сподели какви са емоциите у него по-малко от седмица преди двата старта за Световната купа в Банско, които ще се проведат на 21 и 22 януари.

"Разбира се, че Банско е най-чаканото състезание. За мен е сбъдната мечта да участвам на подобно състезание пред родна публика. Целите ми са да направя едно добро каране, защото доброто каране носи добро класиране. Както казах здрав съм, ще потренирам няколко дни в Банско и очакваме световния елит да пристигне. Изключително важно за България е, че Световната купа се завръща у нас. Така показваме, че сме конкурентоспособни в провеждането на състезания от подобен ранг. Световната купа събира всички най-добри състезатели в алпийските дисциплини в сноуборда. Сигурен съм, че Банско ще се справи по най-добрия начин с организацията въпреки тежките метеорологични условия. За щастие, вчера дадоха зелена светлина, че са направили достатъчно сняг, за да се проведат и двата старта и вече чакам с нетърпение да участвам. Усещането да се състезаваш в България е специално. Дори и моите колеги споделят, че в Банско е най-добре организираната Световна купа. Пазя чудесни спомени от състезанията през 2018 година и се радвам, че отново идва този момент да се състезавам в България. Мотивиран съм да се боря за място в тройката", завърши Радо Янков.

Цялото интервю с Радослав Янков гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Европейци": Как предприемчиви българи решават някои световни проблеми?
"Европейци": Как предприемчиви българи решават някои световни проблеми?
Любомир Ганев: Българският волейбол има нужда от един голям успех
Любомир Ганев: Българският волейбол има нужда от един голям успех