НОВИНИ

"Европейци": Как предприемчиви българи решават някои световни проблеми?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
15:00, 15.01.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Може ли от България да се решат някои от проблемите на света? Това провери шефът на Европейската стартъп асоциация Никола Бриен. От отговора му зависи дали в Източна Европа ще бъдат инвестирани 24 милиона евро за нови технологии и бизнеси.

Гледайте целия епизод на "Европейци" ТУК

Ден първи, прекаран в София - Бриен вече има някои впечатления за българите. Казва, че имаме страхотни специалисти в технологиите, но:

"Това, което малко ме дразни е, че тези невероятни специалисти не се превръщат в създатели на стартъпи и точно затова съм тук. Не съм забелязал България да има лош образ в Европа, не - проблемът е, че няма почти никакъв образ", посочва той.

Има българи, които вече се борят с това и от България се опитват да решават проблемите на века. Като Сиси Симеонова - жената, създала иновативна платформа, в която заведения и ресторанти качват тези порции с храна, които към края на деня са останали некупени.

"В рамките на по-малко от година и половина сме успели да спасим малко над 600 кг храна", разказва тя.

Само в България се изхвърлят над 670 000 тона храна годишно, затова и европейски фонд подпомага идеята на Сиси.

Има и още други, чисто български идеи, които чакат своята подкрепа. Като тази на Теодор - който създава нов тип игра - нещо като фитнес за ума.

"Това е дигитален тренажор, който хората могат да използват, за да развиват качества като бързи рефлекси, гъвкаво мислене, отборна игра и интуиция", казва той.

Теодор инвестира време в тази идея и може някой ден да получи сериозна инвестиция до 50 000 евро от Европа, за да разработи тази игра. Възможностите са много - дали България ще изпъкне, зависи изцяло от нейната предприемчивост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна ваканция в община "Родопи" от понеделник
Грипна ваканция в община "Родопи" от понеделник
Радослав Янков: Раждането на Дария ме мотивира да се боря за по-добри резултати
Радослав Янков: Раждането на Дария ме мотивира да се боря за по-добри резултати