НОВИНИ

В Русе и Варна излязоха на протест срещу насилието над животни

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
16:49, 15.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Над 100 русенци, заедно с домашните си любимци, излязоха на протест срещу насилието над животни. Те преминаха с протестно шествие по централната улица "Александровска" със скандирания за ефективни присъди за насилниците и убийците на кучета и котки.

Снимки: Венета Николова, БНТ-Русе

Протестиращите настояват за законови промени, които да завишат предвидения затвор за подобни случаи, както и за криминализиране на подбуждането към насилие и убийство на животни. Исканията им са и за по-големи правомощия на зоополицията в страната. Организаторите призоваха хората да не се страхуват, а да подават сигнали, когато станат свидетели на малтретиране на животни.

Протест срещу насилието над животни се проведе и във Варна. Десетки се събраха на площад "Независимост". Част от тях бяха със своите домашни любимци. Протестиращите издигнаха плакати "Ние сме гласа на безгласните! Чуйте ни!" и "Садистите нямат място сред нас! Затвор за насилниците!". Всички животни имат право да бъдат обичани и да живеят в нормални условия, заявиха участници в протеста във Варна. Организаторите заявиха, че протестите ще продължат.

"Трябва да има наказание за насилниците на животни. Трябва. Затвор. Не парична глоба, затвор!", каза Нели Янева.

"Насилието ескалира, виждате в училищата, виждате и на улицата, от животните това се пренася при хората. Всъщност насилието поражда насилие", посочи Ина Иванова, доброволец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Димитров: Идват добри времена за Левски
Кристиан Димитров: Идват добри времена за Левски
Андерлехт направи реми с Брюж в дербито на Белгия
Андерлехт направи реми с Брюж в дербито на Белгия