НОВИНИ

Всички 72-ма души на борда на падналия самолет в Непал са загинали

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:16, 15.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

При самолетната катастрофа в Непал загинаха всички 72-ма души на борда на пътнически самолет на авиокомпания "Йети еърлайнс". Няма данни в самолета да е имало българи.

Машината е изпълнявала вътрешен полет от Катманду до туристическия град Покхара, на 200 км западно от непалската столица. Разбила се е малко преди да кацне на новото летище на града. Причините за катастрофата се разследват. Това е най-тежкият авиоинцидент в Непал от 30 години насам.

Двумоторният самолет ATR-72 се е разбил между старото и новото летище на Покхара. Екипажът се е свързал с летището от дефилето на река Сети в 11.00 часа местно време, после е катастрофирал. Районът е туристическа атракция. Местните хора предполагат, че пилотът е насочил авариралата вече машина към реката, за да не падне в населеното място и така е спасил града. Времето е било ясно, възможно е причината за трагедията да е техническа неизправност, пише местно издание. Според някои съобщения, в самолета е бил видян пламък, докато е бил още във въздуха.

"Това е трагичен инцидент. Използваме всички ресурси за спасителните операции. Започна разследване. Свиках извънредно заседание на кабинета", каза Пушпа Камал Дахал, министър-председател на Непал.

В самолета са пътували 68 пътници и четирима души екипаж. 15 от загиналите са чужденци - петима индийци, четирима руснаци, двама корейци и по един граждани на Ирландия, Австралия, Аржентина и Франция.

Спасителните работи са в труднодостъпен район, в 300-метрова пропаст.

"Силите за сигурност трябва да приемат това предизвикателство. Работим усърдно за откриването и идентифицирането на телата и за предаването им на близките", заяви Ак Четри от полиция на Непал.

Заради настъпилия мрак, усилията на спасителите ще продължат утре. 16 януари е обявен за ден на траур в Непал. Всички полети са спрени. Авиопроизшествията не са рядкост в хималайската страна, където се намират осем от 14-те най-високи планини в света и където времето рязко се променя.

Снимки: БГНЕС

Авиоиндустрията там процъфтява през последните години, превозвайки стоки и хора между труднодостъпни райони, както и чуждестранни туристи и алпинисти. Секторът обаче е белязан от ниска безопасност заради недостатъчно обучение и поддръжка. През 2013 г. Европейският съюз забрани достъпа на непалски авиопревозвачи до въздушното си пространство от съображения за сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хенрик Кристоферсен оглави класирането за малкия кристален глобус в слалома след победа във Венген
Хенрик Кристоферсен оглави класирането за малкия кристален глобус в слалома след победа във Венген
Лацио победи Сасуоло с 2:0
Лацио победи Сасуоло с 2:0