НОВИНИ

Жертви, ранени и хора в неизвестност след руския ракетен удар в украинския град Днепър

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:18, 15.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Над 30 вече са жертвите на руския ракетен удар, поразил жилищен блок в украинския град Днепър. В неизвестност остават 43-ма души, ранените са 73, посочват украинските власти.

Руските военни днес не споменаха конкретно град Днепър като една от целите на въздушните удари в събота. На фронтовата линия най-горещи точки остават Соледар и Бахмут в Донбас. В телевизионно интервю руският лидер Владимир Путин отбеляза "положителна динамика" в развитието на войната в Украйна.

39 души, включително шест деца са били спасени от отломките на частично разрушения жилищен блок в Днепър, посочват украински власти. Леко облечена жена бе открита жива 18 часа след нападението. Аварийните екипи периодично запазват тишина, за да чуят гласовете на затрупани.

Кметът на Днепър обаче оценява шансовете за откриване на още оцелели като "минимални". Според украинските военни ударът е нанесен с ракета Х-22 - оръжие с ниска точност от времето на Студената война, предназначено за борба с кораби.

"По мое мнение целта е била топлоелектрическа централа отвъд реката, но ракетата е подминала и е ударила жилищната сграда", каза Борис Филатов - кмет на гр. Днепър.

Според украинското военно командване в събота Русия е осъществила три въздушни удара, 57 ракетни и 69 обстрела със системи за залпов огън. Украинските военни са свалили 26 ракети.

"Може ли руският терор да бъде спрян? Да. Възможно ли е това да стане извън бойното поле в Украйна? За съжаление - не. Какво е необходимо? Оръжията, които са в складовете на нашите партньори, и които нашите военни толкова чакат", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Засегната е и критична инфраструктура в Киев и други големи градове. Русия съобщи само за удари срещу системата за военно управление на Украйна и свързани с нея енергийни обекти.

"Всички набелязани цели са поразени", каза Игор Конашенков - говорител на МО на Русия.

Във връзка със сраженията за Соледар край Бахмут, руският президент Путин увери, че всичко върви по плана на Генералния щаб и изрази надежда за още руски победи на фронта. Украйна твърди, че съпротивата при Соледар продължава, но определя обстановката като "трудна". Според украинските военни районът около града и близкия Бахмут е бил обстрелян 234 пъти в рамките на денонощие.

Снимки: БГНЕС

Трима руски войници са били убити и 15 ранени при експлозия в граничната с Украйна руска област Белгород. Жертвите са били от мобилизираните заради войната в Украйна. Инцидентът е станал при неправилно боравене в ръчна граната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое заминава на лагер в Турция с група от 21 футболисти
Берое заминава на лагер в Турция с група от 21 футболисти
Реал Мадрид и Барселона се изправят един срещу друг в спор за Суперкупата на Испания
Реал Мадрид и Барселона се изправят един срещу друг в спор за Суперкупата на Испания