НОВИНИ

Третият мандат отива в БСП - политическите реакции и коментари (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 15.01.2023
Чете се за: 10:07 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Президентът реши - третият мандат отива при БСП. Утре следва той да го връчи на председателя на парламентарната група на партията Корнелия Нинова. Преди още да е ясно коя ще бъде номинацията на социалистите за премиер обаче, са ясни червените линии между партиите, които днес зададоха тона и на политическите коментари относно възможността за съставяне на кабинет.

Президентът ще връчи третия мандат на "БСП за България" утре

За четвърти пореден път след изборите през 2021 година държавният глава Румен Радев ще връчи третия и последен мандат на "БСП за България". По Конституция той се дава не на излъчен премиер, както при първите два, а на парламентарна група и утре точно в 10.00 часа сутринта, навръх рождения си ден, ще го получи Корнелия Нинова.

Интересен казус през последните дни предизвикаха думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която каза, че третият мандат би било логично да отиде при партията, която ще следва най-добре политиките, заложени от служебното правителство.

Вицепрезидентът обясни как ще бъде избрана партията носител на третия мандат

Това накара лидерът на ГЕРБ да предположи вчера, че именно БСП ще вземе мандата. Да, но Борислав Гуцанов от левицата заяви в ефира на БНТ, че това е невъзможно, защото БСП имали сериозни различия по много точки със служебния кабинет, особено що се отнася до военната помощ за Украйна.

Борислав Гуцанов: Условието, което вицепрезидентът постави за третия мандат, елиминира БСП от играта

Георги Свиленски от БСП изрази учудването си от думите на Илияна Йотова, защото на всички било ясно, че служебните правителства не провеждат дългосрочни политики и единственият им ангажимент бил да проведат честни избори. Коментира още, че от самото начало след последните избори било ясно, че действията на всички партии са насочени към третия мандат.

"Беше ясно, че с първия и втория правителство не може да бъде създадено, поради раздробения парламент. Сега отговорността е от няколко часа при нас. Ние ще положим всички усилия България да има редовно правителство", заяви Георги Свиленски, "БСП за България".

Георги Свиленски: Важно е на кого президентът ще връчи третия мандат

БНТ: От кого очаквате подкрепа?

"От всички тези, които през всички тези месеци твърдяха, че България трябва да има правителство, че България трябва да има работещ парламент, че България трябва да има бюджет, защото в момента, януари, нямаме бюджет. Ето от тези всички хора, очаквам да подкрепят такова правителство", каза Свиленски.

БНТ: Как оценявате шансовете?

"Нека да стартират разговорите, нека да видим какви са нагласите, тъй като през тези седмици чухме различни мнения от всички сили. Аз съм умерен оптимист", каза Свиленски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера прогнозира, че мандатът ще бъде даден именно на БСП, но припомни, че ИК на партията е взела вече решение да не подкрепи левицата.

Бойко Борисов: ГЕРБ ще участва в разговори за третия мандат, защото трябва да има правителство

Десислава Атанасова коментира днес, че желанието на партията е било мандатът да отиде при ДБ, защото именно там виждали най-голям шанс за успех.

"Президентът защо реши да връчи за четвърти път на БСП мандат, аз не мога да гадая, само бих казала, че така шансовете за правителство според нас намаляват много сериозно. Знаете, че ние имаме конгрес преди години взе решение, с което партия ГЕРБ с БСП няма да участва в управление, няма да участва с тях в правителство. В този смисъл за ГЕРБ поне всичко е ясно", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

БНТ: Мандатът отива при ваш бивш коалиционен партньор - доволни ли сте от това и ще подкрепите ли правителство с мандата на БСП?

"Тепърва ще седнем на разговори, ще говорим за политики, надявам се да се обединим около такива и чак тогава ще говорим за подкрепа", заяви Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

Минчев отново каза, че темите за Изборния кодекс и военната помощ за Украйна остават сред сериозните разделителни линии между двете партии.

ПП върна неизпълнен втория мандат, Радев пита могат ли да се договорят с ГЕРБ в рамките на третия

БНТ: Една прогноза - ще бъде ли успешен този последен мандат?

"С оглед заявките на политическите сили до момента изглежда, че доста, доста трудно ще бъде реализиран. Много по-лесно щеше да бъде, ако третият мандат беше отишъл в ДБ, защото с тях имаме много обща визия за бъдещето на страната", посочи Минчев.

Минчев допълни, че се надява скандалът с Nexo да не е повлиял за това ДБ да не получи мандата, защото казусът според него е измислен.

Ивайло Мирчев от ДБ обаче е убеден в негативното влияние на скандала.

"Двете акции - към нашия депутат Албена Симеонова и скандалът Nexo се проведоха точно в момента, в който стана ясно, че ДБ има голяма възможност да получи третия мандат", заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Ивайло Мирчев: Трябва да направим технически кабинет с 5 задачи

БНТ: Кой има желание да не вземете този мандат?

"Някой, който не иска да има реформа в прокуратурата. И ние точно това направихме. Направихме ясен план, с който ясен план показахме, че няма да отстъпим и няма да правим исторически компромис с конституционната реформа в прокуратурата", каза Ивайло Мирчев.

БНТ: Какви са шансовете сега за реализирането на мандата?

"Това ще покажат разговорите следващите седмици, но не сме оптимисти, че БСП може да реализира, след като няколко пъти досега не успя да направи правителство", каза Мирчев.

Проучване на "Алфа рисърч": ДБ с най-голям шанс да състави правителство с третия мандат

Според Рамадан Аталай от ДПС аргументите на президента са, че БСП ще е онази политическа формация, която ще предложи приоритети, които да са в защита на националните интереси на България.

"Ако ни поканят на разговори, ще седнем на масата, но съм убеден, че едно редовно правителство, което да би трябвало да се създаде в България, е необходимо и БСП трябва да положат всички усилия", заяви Рамадан Аталай от ДПС.

БНТ: А вие ще ги подкрепите ли?

"За подкрепата вече - след като ни поканят на разговори, след като видим какви приоритети предлагат - разбира се, във вторник имаме и оперативно бюро. Смятам, че БСП няма да е причината да няма редовно правителство в България", каза Аталай.

Рамадан Аталай: ДПС е готова да вземе третия мандат - ще преговаря с всички

От партия "Възраждане" многократно са заявявали, че няма да подкрепят ничий друг мандат, освен техен. Сочените за възможен фаворит за последния мандат - партия "Български възход" изпратиха писмена позиция, в която казват, че биха участвали в разговори за съставяне на мнозинство, ако бъдат поканени. Настояват обаче за коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за взимане на решения и пожелават успех на БСП като мандатоносител.

"Български възход": Ако бъдем поканени от БСП, ще участваме в разговори

По Конституция след утрешното връчване на мандата няма срок, в който БСП да предложи премиер. Различни са обаче тълкувателните становища затова след като бъде излъчен, с колко време разполага кандидатът за министър-председател, за да предложи структура и състав на кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеттрик на Бен Йедер при победата на Монако над Аячо с 7:1
Хеттрик на Бен Йедер при победата на Монако над Аячо с 7:1
Граждански арест от дете: 10-годишна каратистка спря шофьор, употребил алкохол
Граждански арест от дете: 10-годишна каратистка спря шофьор, употребил алкохол