НОВИНИ

Следствието: Не искаме разследването по случая Nexo да се политизира

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:19, 15.01.2023
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Срещу политизирането на разследването на Nexo се обяви зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров в "Денят започва с Георги Любенов". Според наши източници работата по случая е започнала активно през есента на миналата година, а информацията до ДАНС е изпратена от британските им колеги.

Повод Ясен Тодоров да коментира политизирането на темата с разследването на Nexo e тезата на лидера на "Да, България" Христо Иванов.

"Който каза, че едва ли не тази акция цели провалянето на третия мандат. Някакви неща, които нямат общо с реалността", каза Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба.

Тодоров коментира, че разследващите не се интересуват от информацията, че служители на Nexo са правили дарения на "Демократична България".

"Ако тези дарения са правени хипотетично в много кратък период от време или едновременно, дали всъщност не е едно общо дарение разбито на 5 части, за да се падне под някой праг, за да не се правят по-строги проверки по закона за мерките срещу изпиране на пари. Но това са хипотези и те не засягат нашето разследване. Не искаме то да се политизира. Виждате, че не е спомената никаква политическа сила, никакви политици, ако някой действащ народен представител или кандидат бъде установена негова съпричастност по това производство или друго си има процедура", заяви Тодоров.

Петима служители на Nexo са дарили 100 000 лв. на ДБ, сумата е декларирана пред Сметната палата

От източници от разследването "По света и у нас" научи, че активната работа по разследването на групата Nexo е започнала през септември миналата година, когато Британската агенция за борба с престъпността подава информация към ДАНС, тъй като във Великобритания и Северна Ирландия рязко се увеличават жалбите и сигналите срещу криптобанката. На Острова започва разследване, а един от основните свидетели е учредител на Nexo, който е напуснал компанията още през 2018 година.

"Такава информация постъпва при нас. Почват подготвителни действия с помощта на нашите партньори, които ни предоставят сериозна логистична помощ, включително и необходимата техника, с която не разполагахме до скоро", каза Ясен Тодоров.

Предоставените компютри и софтуер позволяват на разследващите да следят транзакциите на криптобанката в реално време. Според наши източници през есента на миналата година британското финансово разузнаване установява, че от компанията-собственик на Nexo, започват масово да се правят транзакции към швейцарски банкови сметки в евро, долари, британски лири и швейцарски франкове, за които оперативната информация сочи, че са на двама от съоснователите.

Каква е дейността на компанията Nexo?

Първите съдебни проблеми на групата Nexo започват в Съединените щати още в края на 2020 г. заради твърдения, че предлагат нереална доходност. Тогава започва и делото Джеонг срещу Nexo в съд в Калифорния заради отпускане на кредити, обезпечени с криптовалута. През 2021 г. прокуратурата на щата Ню Йорк изпраща писмо, с което спира операциите на Nexo в щата. А през септември 2022 г. главният прокурор на Ню Йорк започва съдебно производство срещу компанията с обвинения в нелицензирано банкиране и неспазване на оперативната забрана.

"Преди повече от година, първо в щата Ню Йорк, след това в още 7 американски щата прокуратурата започва разследване срещу Nexo за незаконни финансови операции и измама на инвеститори", заяви Тодоров.

Според данни на службите на няколко държави двама от съоснователите на Nexo - Антони Тренчев и Коста Кънчев не са влизали на територията на Евросъюза и Обединеното кралство от лятото на миналата година. Според разследващите с пари от вложителите в криптобанката двамата са получили гражданство в Обединените арабски емирства. От прокуратурата не казват, дали това са двамата задочно обвиняеми, които се издирват. Разследването продължава със събирането на доказателства.

От Nexo категорично отхвърлят всички обвинения

"Ще стане ясно наистина в съда. Ние не можем да се произнасяме относно виновността на този етап, но когато има достатъчно данни за извършено престъпление сме длъжни да извършваме разследване", каза Ясен Тодоров.

На този етап съдебни документи от Съединените щати показват, че към юли 2022 г. за един от разследваните продукти групата има над 93 000 клиенти, които държат в профилите си над 800 милиона долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое с категорична победа над Шумен в НБЛ
Берое с категорична победа над Шумен в НБЛ
Хеттрик на Бен Йедер при победата на Монако над Аячо с 7:1
Хеттрик на Бен Йедер при победата на Монако над Аячо с 7:1