НОВИНИ

Каква е дейността на компанията Nexo?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:18, 13.01.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Наука и технологии
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Освен с работата на платформата за търговия с криптовалути, дейностите им могат да бъдат сравнени с функциониране на заложна къща и банков депозит. Какво се случва с вложените пари и как компанията може да проверява произхода на средствата?

С тази схема от Nexo обясняват какво се случва с вложените от клиентите им активи. Експерти разясняват, че основната дейност на компанията може да бъде сравнена с нормална заложна къща:

"За да вземем пари назаем в заложна къща трябва да дадем някакво обезпечение. Дали било скъп часовник или някакъв друг актив", каза Валентин Михов, консултант-програмист.

Но вместо часовник се разменя един блокчейн актив за друг. Компанията предоставя и услуга, наподобяваща инвестиционен инструмент, сравним с банков депозит.

"Вкарвам 10 000 долара и съответно тези пари биват разпределени, както Nexo намерят за добре. Най-често в това да могат да дават пари за заеми и вече когато го правят това нещо, аз трупам част от печалбата, която е при тях", каза Мартин Куванджиев, предприемач.

Има и още един механизъм, през който преминават депозитните продукти на Nexo - това са стейбълкойните.

"В общия случай това е крипто, което е обезпечено в долари, т.е. ако имаме 100 криптодолара или стейбълкойна в някаква банка стоят 100 долара, които покриват изцяло тези пари", заяви Валентин Михов.

А произходът на парите се проверява с т.нар. чейн анализ.

"Чейн анализ се използва, когато искаме да проследим какъв е произходът на средствата, с които работим. Криптото много хора казват, че е подобно на кеша и не може да бъде проследено, но не е вярно. Върху блокчейн всички трансакции са видими", обясни Валентин Михов.

В света на виртуалните пари има и нововъведение - т.нар. "Proof of funds". Това означава компанията да докаже с колко средства разполага реално и то пред друга специализирана външна компания.

"Първо, за да опознаят клиента, дали човек не е свързан с нелегална дейност или пък не е политическо активно лице. Второ - откъде са дошли неговите пари, да се знае, че това не са пари, свързани с пране на пари и т.н. и друга нелегална дейност", каза Мартин Куванджиев.

Куванждиев обяснява, че всяка компания, занимаваща се с подобен вид дейност, сама преценява как да използва наличните инструменти за контрол, но крайният резултат трябва да бъде един.

"Не би трябвало да има случай, в който даден човек се занимава с престъпна дейност и да може да използва дадена платформа", коментира Мартин Куванджиев.

А експертите допълват още, че техните продукти не се предлагат на българския пазар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенжамен Менди бе оправдан по седем от обвиненията срещу него
Бенжамен Менди бе оправдан по седем от обвиненията срещу него
Хебър отново ще домакинства на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик
Хебър отново ще домакинства на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик