НОВИНИ

Най-голямото находище на редкоземни елементи беше открито в Швеция

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:21, 13.01.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа беше открито край най-северния град в Швеция. Районът може да изиграе ключова роля в европейския преход към електрически транспорт и възобновяеми енергийни източници.

Кируна - името на шведския град отвъд Северния полярен кръг от векове се свързваше само с близката мина за добив на желязна руда. Докато в района не беше открито находище от поне един милион тона редкоземни оксиди.

"Проучванията ни показват, че сме открили най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа и ще продължим да го разработваме", каза Ян Мострьом, президент на минна компания.

Залежите все още се проучват. Капацитетът им вероятно ще се окаже по-голям от прогнозните мащаби.

"Това е важно събитие, което може да изиграе ключова роля за осигуряване на зеления преход в Европейския съюз", заяви Ебба Буш, министър на енергетиката на Швеция.

Ще е нужно време за разработването на мината. Добивът от залежите ще започне след 10 до 15 години. Редкоземните елементи се използват за производството на широка гама от съвременни части и продукти: мотори за електромобили, генератори за вятърни турбини, твърди дискове, преносима електроника, микрофони, плазмени дисплеи и оптични влакна.

Ценните минерали са повече от необходими за нисковъглеродната европейска икономика и за електрическия транспорт. Целите на Европейския съюз до 2035 г. са постепенно да преустанови производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив разгроми Гигант Съединение в неофициалния дебют на Бруно Балтазар
Ботев Пловдив разгроми Гигант Съединение в неофициалния дебют на Бруно Балтазар
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов отпаднаха на полуфиналите на двойки в Монастир
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов отпаднаха на полуфиналите на двойки в Монастир