НОВИНИ

Двама от обвинените по случая Nexo са с парична гаранция от 1 млн. лева, другите двама се издирват

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:21, 13.01.2023 (обновена)
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Четирима обвиняеми по случая Nexo. За двама от тях е наложена парична гаранция от 1 милион лева. Другите двама се издирват, като няма данни да са напуснали страната.

Всички те са обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел да върши съгласувани в страната и в чужбина престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз - това е развитието до този момент по скандала Nexo.

Разследващите твърдят, че до момента са установили структурата от фирми в групата Nexo, като част от тях са регистрирани в офшорни зони като Каймановите острови. Твърди се, че цялата дейност е управлявана от дружество, регистрирано у нас като ЕООД.

"Българското дружество е 100% собственост на Nexo AG, което е регистрирано в Швейцария на 5 април 2018 година. На него дори не му е внесен целият уставен капитал. То не извършва на практика никаква дейност, за което разполагаме и със съответните доказателства", каза Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

"Всички са български граждани, първо и второ основната част на дейността се извършва от територията на нашата страна - от София", каза Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС.

След обвиняемите са учредители на групата и висши мениджъри. Единият от тях е обвиняем за ръководител на твърдяната организирана престъпна група, а другите трима са участници в нея. Според доказателствата имало няколко притеснителни момента в дейността през последната година.

"На първо място това са транзакции към лице, което е уличено в терористична дейност. Мухмад Мохамед Махмуд Айеш. На 5 април 2022 г. Финансовия департамент на САЩ затвори един от най-големите пазари в дарк-нет, базирани в Русия и наложи санкции на криптоборсата ГАРНТЕКС, която е регистрирана формално в Естония, но всъщност седалището е в комплекс от няколко небостъргача, който се намира в центъра на МОсква. След тази дата имаме 23 транзакции от тази криптоборса към различни адреси, които принадлежат на групата от компании Nexo. Разполагаме също така и с доказателства, които сочат към опити за манипулиране на пазари с криптовалути", заяви Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

Дейността на групата Nexo обаче е била насочена към пазари извън България и по тази причина голяма част от доказателствата ще бъдат събирани чрез молби за правна помощ към други държави. Според събраните към момента доказателства имали интерес у нас към дейност в бъдеще.

"Това, което е събрано като доказателства по делото, това са свидетелски показания от един от свидетелите е, че е била проведена среща в МФ, която е била организирана лично от бивш министър на финансите. На тази среща са присъствали дружества, които се занимават с криптовалута. В момента ще се установи точно кои лица са присъствали на срещата и целта на разговора и срещата е било да се обсъди как системата за разплащане Борика да се разплаща и с криптовалута и как тази криптовалута да бъде обменена в пари", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В своя позиция Асен Василев заявява, че “В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите”. И допълва, че не били "компютри, а компоти". Бившият финансов министър уточнява, че през март миналата година във Финансовото министерство е имало среща, на която са присъствали Асоциацията на банките, представители на БОРИКА и на Българската финтех асоциация, на която е обсъждана възможността за разплащания с дигитално евро и дигитални валути. На нея била сформирана работна група, която да разработи идеи за законодателни промени. Според Василев с действията си прокуратурата цели да заглуши дебата да контрола над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по казуси като магистрала "Хемус", "Капитан Андреево" и "Къщата в Барселона".

Разследващите очертаха и установените до момента данни за имоти на обвиняемите в Дубай, Карибските острови и Бахамите.

"В един от домовете, който вчера беше претърсен, бяха намерени и иззети 35 картини на скъпи художници. Това са от Салвадор Дали, от Пикасо и от Матис", каза Сийка Милева.

"Същевременно ние ясно съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени", заяви Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС.

"Но затова пък сме готови и имаме капацитета, заедно с нашите партньори да изясним обстоятелствата, независимо от предизвикателствата пред които са изправени колегите в този случай", каза Иван Гешев, главен прокурор.

"И най-важното срещу този финансов и интеректуален ресурс ние ще изправим закона", каза Борислав Сарафов.

За БНТ Антони Тренчев заяви, че преди обвинителен акт повече няма да коментират. След брифинга на прокуратурата обаче от Nexo изпратиха позиция, в която се отхвърлят всички обвинения към компанията, като се заявява, че действията срещу тях са политически мотивирани. Обясняват отново, че компанията не допуска пране на пари, финансиране на тероризъм и заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Подчертават, че ежедневно са в контакт с регулаторите из целия свят е за тях е ясно, че в разследването срещу тях няма международна координация. И заявяват, че ще търсят обезщетение по съдебен ред за нанесените вреди, като подчертават, че са водеща финансова институция, работодател на повече от 600 души и платили милиони като данъци и осигуровки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив разгроми Гигант Съединение в неофициалния дебют на Бруно Балтазар
Ботев Пловдив разгроми Гигант Съединение в неофициалния дебют на Бруно Балтазар
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов отпаднаха на полуфиналите на двойки в Монастир
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов отпаднаха на полуфиналите на двойки в Монастир