НОВИНИ

Навършват се 160 години от рождението на Алеко Константинов

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 13.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В Свищов тази вечер е кулминацията на тържествата, посветени на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Вицепрезидентът Илияна Йотова, интелектуалци и писатели от цялата страна пристигнаха в родния град на Щастливеца, за да се включат във факелното шествие и да поднесат венци и пред паметника му. БНТ подкрепя инициативата "Препрочитаме Щастливеца", като в дните до 24 май в ефира на БНТ 2 ще бъдат излъчени 100 видеоклипа, в които известни интелектуалци представят откъси от Алекови творби. Снимачна площадка на продукцията е родния дом на писателя.

Три десетилетия "Алековите празници" събират в Свищов интелектуалци и сатирици от цялата страна. А те припомнят уроците на неговите герои, начело с Бай Ганьо.

Михаил Вишим – главен редактор на в. "Стършел": "120 години след написването на тази книга, този герой е много по-жив и много по-разнолик и с много повече изяви и прояви отколкото прадядо му. Ганьовци имаме много, Алековци няма".

Диана Димитрова: "Алеко е показал, че може да се живее с идеали и то по най-щастливия начин, въпреки всички перипетии в живота му, въпреки всички нещастия".

Калин Крумов: "Любовта към България е най-големия урок, който сме научили от Алеко и любовта към българина. Алеко е простил и ние трябва да простим на Бай Ганьо, този, който е в нас, който ни заобикаля и ние трябва да променим Бай Ганьо в нас и около нас".

104 разказа на 42 писатели от 21 страни тази година участваха в традиционния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко", а голяма награда тази година отиде при Иват Шопов от Република Северна Македония.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов отпаднаха на полуфиналите на двойки в Монастир
Пьотр Нестеров и Симон Антъни Иванов отпаднаха на полуфиналите на двойки в Монастир
От Nexo категорично отхвърлят всички обвинения
От Nexo категорично отхвърлят всички обвинения