НОВИНИ

Депутатите забраниха износа на суров нефт и нефтопродукти от Русия

Николай Минков
от Николай Минков
14:39, 13.01.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Депутатите забраниха износа на суров нефт и нефтопродукти от Русия и създадоха фигурата "особен търговски управител", който да действа от името на правителството в обекти, от критичната инфраструктура, свързани с националната сигурност в енергийния сектор. С друго решение парламентът реши да се прекратят концесиите в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от Русия в едномесечен срок от получаване на положително решение от Европейската комисия.

НС създаде "особен търговски управител" за обекти от критичната инфраструктура в енергетиката

Според "Възраждане" даването на възможност държавата да иззема управлението на частни компании е форма на скрита национализация.

Цончо Ганев, "Възраждане": "Гласуваме законопроект, в който ще направим така, че частна компания като "Лукойл" да не може да продава в чужбина, респективно да бъде докарана до невъзможност за печалби и да фалира. И тогава няма да сме виновни ние, а ще е виновна Руската федерация. Тогава ще дойде вече важния законопроект на ДБ за национализация".

От "Демократична България" и ПП възразиха срещу подобна формулировка.

Ивайло Мирчев, "Демократична България": "Ако някой ваш преподавател в Стопанска академия в Свищов ви гледа изказването съм сигурен, че си скубе косите в момента защото г-н Ганев никъде в нашето предложение, никъде, не става дума за национализация, Става дума за друга и трябва да ви кажа в Германия например сходен закон е много, много по-рязък по отношение на руските активи, руските рафинерии, руските газохранилища".

Искрен Митев, ПП: "Чуваме изказвания като изказването на г-н Ганев, което определя определя това проектопредложение, което ще се национализира "Лукойл". Това показва непознаване на текста, но изключително невежество демонстрирано тук.

А от ГЕРБ обясниха каква е целта на законопроекта.

Делян Добрев - председател на енергийната комисия, ГЕРБ-СДС: "Това, което предлагат колегите в момента е ние да дадем механизъм, ако "Лукойл" се разсърдят е решат да удсарят ключа на рафинерията, ние да можем да назначим особен управител без да им отнемане собствеността. предприятието си остава собственост на частния инвеститор, на който е, но да гарантираме сигурността на доставките на горива в България".

С друго решение парламентът забрани износа на суров нефт и нефтопродукти, обект на дерогация, превозвани по море, с произход Русия или изнесени от Русия, а в едномесечен срок след получаване на положително решение от Европейската комисия ще бъдат прекратени всички концесии в стратегически обекти от националната сигурност, засягащи, руски нефт или нефтопродукти от Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се раздели със Стийв Траоре и взе Педро Енрике
Берое се раздели със Стийв Траоре и взе Педро Енрике
Лия Каратанчева се класира на полуфинал на двойки на турнир в САЩ
Лия Каратанчева се класира на полуфинал на двойки на турнир в САЩ