НОВИНИ

Започва строителството на газовата връзка България - Сърбия, допуснаха екип на БНТ до терминала

bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 13.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

След 10-годишно забавяне започва строителството на газовата връзка България - Сърбия.

Тръбите за интерконектора пристигнаха на пристанището в Бургас, а екип на БНТ беше допуснат до строго охранявания терминал, където вече започна разтоварването.

Интерконекторът ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия и така ще разшири възможностите за достъп на страната ни до европейския газов пазар.

"Общата дължина на проекта, на газовото трасе, е около 170 километра – от град Нови Искър край София до град Ниш в Сърбия, като на българска територия трасето е с дължина около 62 км", заяви Харалампи Парашкевов, главен експерт във фирмата изпълнител.

До края на седмицата ще приключат товарните дейности, след което тръбите ще бъдат складирани в бази по трасето и едва тогава ще започне същинският строеж на газопровода.

След като държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора с фирмата изпълнител през май, войната в Украйна затруднила доставката на тръбите.

"Сложната геополитическа обстановка направи изпълнението на проекта и в частност логистиката му трудно и рисково, но не и невъзможно. Имайки предвид важността на проекта, ние сме силно мотивирани да го изпълним съобразно най-високите стандарти на изпълнение. Тръбите идват от Индия и са производство на производител с безупречна международна репутация и опит. Трудностите при логистиката произтичат от това, че цените в международен план на морския транспорт са валидни буквално за няколко часа, тоест те непрекъснато се повишават, а и не е тайна, че корабособствениците не изгарят от желание техните кораби да влизат в Черно море", допълни Харалампи Парашкевов.

Очакванията са до месец октомври тази година трасето да е завършено. От сръбската страна също са категорични, че интерконекторът ще бъде завършен до началото на следващия отоплителен сезон.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разменените бебета вече са при биологичните си родители
Разменените бебета вече са при биологичните си родители
Лудогорец продаде Сисиньо в Бразилия
Лудогорец продаде Сисиньо в Бразилия