НОВИНИ

Напрежение в парламента при обсъждане на промени в закона, свързан с нефт и нефтопродукти

Николай Минков
от Николай Минков
11:46, 13.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Скандали в парламента при обсъждане на второ четене промени в Закона за регулиране на дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Поправката, предложена от "Демократична България" предвижда възможността държавата да назначава "особен управител“ във фирми, които са част от критичната инфраструктура, свързана с националната сигурност.

От "Възраждане" определиха законопроекта като опит да се национализира "Лукойл". От ГЕРБ, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" обясниха, че по този начин се дава възможност, ако частна компания откаже да работи, то държавата да има възможност да се намеси и да гарантира енергийните доставки.

Следи повече от 2 часа дебати Народното събрание реши да се създаде "особен търговски управител", който да действа от името на правителството в обекти, от критичната инфраструктура, свързани с националната сигурност в енергийния сектор.

Предвижда се "особеният търговски управител" да бъде назначаван от правителството за срок от 6 месеца, като мандатът му може да бъде удължаван само веднъж, а целта е да бъде защитен държавният интерес, когато има опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България.

Ето част от дебатите:

Цончо Ганев, "Възраждане": Законопроектът ще направи така, че компания, каквато е "Лукойл" да не може да продава в чужбина, да няма печалби и да фалира. Тогава няма да са виновни евроатлантическите партньори и руската държава и тогава ще дойде законопроектът на ДБ, за да национализират - това е точната дума независимо как ще я скриете – особен управител и т.н Остава ДБ да каже, че връщаме комунизма и олигарсите на Путин, които те прокарват в тази държава.

От "Демократична България" и ГЕРБ не се съгласиха.

Иво Мирчев, "Демократична България": Ако някой от вашите преподаватели в Стопанската академия в Свищов ви чуе, ще си скубе косите, г-н Ганев, никъде не става дума за национализация. В Германия подобен закон е много по- рязък за руските рафинерии и газохранилища. В България ние използваме много по фин подход.

Делян Добрев, ГЕРБ- СДС: Това, което предлагаме, е да дадем механизъм, ако "Лукойл" се разсърди и удари ключа, предприятието да остане собственост на частен инвеститор, но да гарантираме сигурността на доставките на България.

Последва бурен скандал между БСП и "Възраждане" по повод в изказване на Цончо Ганев, че БСП са изнасяли оръжие за Украйна по време на дебата за особения управител.

Ивайло Ченчев, БСП: Г-н председател, правете забележка на г-н Ганев тогава, когато казва, че БСП е изнасяло оръжие за Украйна. Аз не знам кой е лъжецът, но ето го лъжецът стои пред мен и обвинява другите пред мен.

Цончо Ганев, "Възраждане": Аз предполагам защо бившата социалистическа партия са обидени, защото споменах, че 8 месеца техният министър на икономиката, с нейния подпис, изнасяше и продаваше оръжия на Украйна до границата с Полша и с Румъния.

Георги Свиленски: „Безразборници"- и с кой мозък я измислихте г-н Ганев. Бивша социалистическа партия регистрирана по надлежния ред, ми щяхте да кажете, но това, което мислите не може да го кажете, защото сте един страхливец. Излезте и го кажете, за да ви залепя едно дело в съда. Г-н председател наложете наказание на Цончо Ганев.

Цончо Ганев: Г-н Свиленски, може би за пореден път не разбрахте, че спестих на парламентарната ви група истината за вашата бивша социалистическа партия, вие сте безродници.

Думите на Ганев взривиха левицата.

Борислав Гуцанов, БСП за България: БСП е единствената партия с над 100 година история у нас и вие г-н Ганев сте твърде малък да давате оценки на БСП. Така че ви моля да се съобразявате какво говорите от тази трибуна. Не ви прави чест да суфлирате от място, а и сте и зам.-председател на НС.

Росен Желязяков, зам.-председател на НС: Г-н Ченчев нарече г-н Ганев „лъжец“. Това по всички разбирания може да се счете за обида и лицето иска лично обяснение. Вие г-н Свиленски заради колективната обида към БСП, нарекохте г-н Ганев страхливец. И ако вие отговорите, днешното заседание ще бъде посветено на объркани възприятия, заради ретроградния Меркурий.

Искрен Митев ПП: Жалко е, когато г-н Ганев определя това, като предлагаме като законопроект, че ще се национализира "Лукойл". Това показва непознаване на текста и демонстрира невежество. И този г-н, който нежно вчера водеше заседанието на парламента, днес виждаме в неговото лице един арогантен, груб и язвителен човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров и Виктория Томова започват на Australian Open във вторник
Григор Димитров и Виктория Томова започват на Australian Open във вторник
Разменените бебета вече са при биологичните си родители
Разменените бебета вече са при биологичните си родители