НОВИНИ

ГЕРБ проверява дали Nexo е финансирала ПП, Настимир Ананиев отрече да има общо с дружеството

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:58, 13.01.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Темата Nexo отекна и в Народното събрание, след като се появи информация, че настоящият депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев е съдружник с един от шефовете на разследваната фирма за криптовалута. От ГЕРБ проверяват дали партията е финансирана от Nexo.

Пред медиите Настимир Ананиев категорично отрече да има общо с Nexo. Каза, че е бил съдружник с Антони Тренчев, който е един от собствениците, но откакто е депутат, както е по закон, няма никакво участие във фирмата. Отрече категорично, че "Продължаваме промяната" е финансирана от Nexo. Ананиев се е консултирал с адвокат, който го е посъветвал да съди всеки, който замесва името му с Nexo.

В същото време от ГЕРБ имат съмнения за това, че ПП се финансира от Nexo. Те правят проверка за това.

Тома Биков каза:

- Работим с тази информация, която е излязла публично, има свързаности на бивш депутат и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" с Nexo. В единия случай бившият депутат Ракшиев е представител на Nexo за Пловдив, в другия - Настимир Ананиев е съдружник на един от собствениците на Nexo и в същото време съдружник с гражданин на Руската федерация във фирма "Нефтогаз". Аз честно казано бях изненадан от последното и би трябвало да даде обяснение какво е съдружието и какво са правили.

Какви са съмненията ви?

- Добре е да се провери дали има финансиране на "Продължаваме промяната" от лица, свързани с Nexo.

Настимир Ананиев каза:

- Относно Антони Тренчев, повечето от вас знаят, били сме заедно народни представители в 43-ото Народно събрание, познавам го оттам, както го познават и Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов, които в момента са народни представители от ГЕРБ.

Само че те нямат фирма с него.

- Имали сме намерение за дейност и за съвместни проекти, които за съжаление не се осъществиха. В момента не съм съдружник нито с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи на каквито и да е дружества. ГЕРБ явно са новият разследващ орган на прокуратурата, може би след закриване на спецпрокуратурата, те са ново разследващо звено.

Разследват криптобанка за мащабни финансови измами - вижте хронологията на случая

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС създаде "особен търговски управител" за обекти от критичната инфраструктура в енергетиката
НС създаде "особен търговски управител" за обекти от критичната инфраструктура в енергетиката
Вицепрезидентът обясни как ще бъде избрана партията носител на третия мандат
Вицепрезидентът обясни как ще бъде избрана партията носител на третия мандат