НОВИНИ

Поглед към Космоса: В Швеция вече има площадка за изстрелване на сателити

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:14, 13.01.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Със старта на шведското председателство на Европейския съюз, северната страна отправи поглед към Космоса. Днес беше открита първата площадка за изстрелване на изкуствени спътници в континентална Европа. На церемонията присъстваха шведският крал Карл XVI Густав, шведският премиер и председателят на Европейската комисия.

Северна Швеция, на 200 километра отвъд Арктическия кръг.

"Намираме се в район от 5200 квадратни километра, в които никой не живее, така че можем лесно да изстрелваме ракети", заяви Абрахамсон Матиас, бизнес директор на Шведската космическа корпорация.

При минус 20 градуса беше открита площадката за изстрелване на изкуствени спътници.

"Площадката предлага независим европейски портал към космоса. Това е инфраструктура, от която се нуждаем, не само, за да продължим да създаваме иновации, но и за да проучим още повече последната граница", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Площадката съществува отдавна - от 60-те години на миналия век. Досега обаче оттам се изстрелваше апаратура за наблюдаване на природни явления.

"Това, което предлагаме, наподобява пътуването със самолет. Само че вече става дума за пътуване в Космоса. Но не за хора, а за технологии", каза Кристер Сьоландер, ръководител проект в Шведската космическа корпорация.

В света има едва десетина подобни площадки. Европейските спътници се изпращат в орбита главно от Френска Гвиана. Шведската площадка се очаква да се превърне в алтернатива на руския космически център при изстрелването на спътници.

"Настоящата геополитическа ситуация показва колко е важно Европейският съюз да има достъп до Космоса", заяви Улф Кристерсон, премиер на Швеция.

Първото изстрелване е планирано за началото на 2024 г. Според прогнозите през следващите години ще има необходимост от 10 хиляди нови спътника, а до 2040 г. в орбита ще има поне 100 хиляди. Сега около Земята кръжат едва 5 хиляди спътника.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските гимнастички откриват 2023 година с участие на турнир в Естония
Българските гимнастички откриват 2023 година с участие на турнир в Естония
Nexo е участвала на среща с финансов министър с компании за криптовалута, сочат свидетелски показания
Nexo е участвала на среща с финансов министър с компании за криптовалута, сочат свидетелски показания