НОВИНИ

Трима са основните претенденти за президент на Чехия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:42, 13.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Генерал от резерва, бивш премиер - милиардер и професор по икономика са основните претенденти за президентския пост в Чехия. Днес и утре чехите гласуват за нов държавен глава, който да наследи Милош Земан - ветеран в политиката, който през двата си мандата непрестанно използваше всички пролуки на чешката Конституция, за да увеличи правомощията си.

Един от най-богатите мъже в Чехия - бившият премиер Андрей Бабиш и настоящ опозиционен лидер, начело на консервативнолибералната партия „Действие на недоволните граждани", води в проучванията на общественото мнение. Само 4 дни преди вота 68-годишният Бабиш спечели дългогодишна съдебна битка по подозрение в измама с евросредства.

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш беше оправдан по дело за измама с евросубсидии

В началото на седмицата той беше оправдан по обвинения, че е укривал, че е собственик на компания и е получил 2 милиона евро от фондове за строеж на конферентен център близо до столицата Прага.

"Предимството ми е, че имам опит във всички държавни сектори", каза Андрей Бабиш - бивш премиер и кандидат за президент на Чехия.

С Бабиш на президентското кресло със сигурност се очакват сблъсъци с дясноцентристкия кабинет и продължаване на приятелските отношения с унгарския лидер Виктор Орбан.

Пред вота милиардерът се срещна в Париж с президента Еманюел Макрон - среща, която предизвика полемики и беше изтълкувана като опит бившият премиер да покаже, че е приет добре от европейския политически елит.

Бабиш контролира и много от медиите в страната. Останалите двама фаворити са твърдо прозападни, с категорична подкрепа за Украйна, настояват за действия в борбата срещу климатичните промени и искат легализиране на еднополовите бракове. 61-годишният Петър Павел е генерал от резерва, заемал е висок пост в НАТО, поставя под въпрос участието на Чехия във формата Вишеградска четворка.

"Чехия е твърдо част от общността на демократичните държави, които са част от Европейския съюз", заяви Петър Павел - кандидат за президент на Чехия.

И третият претендент е Дануше Нерудова, която би била първият президент - жена на Чехия. 44-годишната Нерудова е икономист, бивш ректор на Университета Мендел в Бърно. Води кампания за по-добро образование, равни права и пенсионна реформа.

"Аз съм представител на бъдещето и искам да стана президент на новото поколение", каза Дануше Нерудова - кандидат за президент на Чехия.

Снимки: БГНЕС

И Павел, и Нерудова са популярни сред младите чехи. Разликата в проучванията между първите трима е в рамките на статистическа грешка. Прогнозите са, че Бабиш и Павел ще отидат на балотаж в края на януари, а изходът ще зависи от избирателната активност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември привлече германски атакуващ полузащитник
Септември привлече германски атакуващ полузащитник
Натурализираният украинец Семьон Новиков грабна титла от държавното първенство в Сливен
Натурализираният украинец Семьон Новиков грабна титла от държавното първенство в Сливен