НОВИНИ

4 месеца по-късно: Майките с разменени бебета за пръв път прегърнаха децата си

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:19, 13.01.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Щастлива развръзка с казуса с разменените в "Шейново" бебета - от днес децата са вече са при биологичните си семейства. Размяната стана точно четири месеца след като са родени бебетата - на 13 септември миналата година. Три дни по-късно майките им са излезли от болницата, но не с децата, които са родили. Случаят доби огромна медийна популярност на 21 декември, след като седмици по-рано едната майка се усъмнила, че отглежда чуждо бебе и направила ДНК тест.

Двете майки са прегърнали биологичните си деца в кантората на един от адвокатите на двете семейства, без присъствието на представители на институциите. Това, което разбрахме, че тази среща е преминала изключително емоционално. Размяната стана факт по извънсъдебен път, защото документите и на двете бебета са били попълнени абсолютно коректно и това дало възможност за бързото разрешаване на казуса. И двете страни обаче ще търсят финансово обезщетение от страна на болницата. Отново ще се търси и извънсъдебно решение.

Семейството, което избра през цялото време да остане далеч от медийното внимание, потърсило адвокат, след като ДНК тест потвърдил съмненията им, че не отглеждат биологичното си дете.

"Бяха уплашени, бяха стреснати, след което виждах тъга. Сега месеци по-късно виждам щастието", коментира Стоян Стойков - адвокат на едно от семействата.

Другото семейство днес също запази мълчание пред медиите.

Двете майки емоционално посрещнали биологичните си деца в кантората на един от адвокатите.

"Двете майки плачеха, плачеха, защото те реално за първи път виждаха децата си. Специално моята клиентка за първи път виждаше детето си, тя не беше го прегръщала никога", заяви Стоян Стойков.

До извънсъдебното решение на проблема се стигнало след разговори между адвокатите на двете страни.

"С колегата се видяхме, седнахме, помислихме варианта, решихме да разговаряме всеки със страните, за да търсим споразумение между страните за размяна, тъй като това не противоречи на закона с оглед това, че съпътстващата документация при двете деца беше истинска, нямаше допуснати грешки при нейното изготвяне", заяви Стоян Стойков - адвокат на едно от семействата.

Новината беше посрещната с радост и облекчение и в болница "Шейново". В първите дни, когато случаят се разчу, от лечебното заведение обясниха случилото се като низ от нелепи случайности - гривните на майките и бебетата били поставени коректно, но децата били сложени в грешните креватчета и занесени не при биологичните си майки.

"Всички си отдъхнаха, след като разбрахме, че размяната се е осъществила. Тази случка беше изключително травмираща не само за двете семейства, но и за целия персонал на болницата", заяви Вили Костадинова - адвокат на болница "Шейново".

Съдебни претенции по момента никоя от страните няма. Обезщетения обаче ще се търсят - адвокатите на двете семейства вече са разговаряли с представители на болницата.

"Казали сме им какво смятаме за правилно, те са ни отговорили какво смятат за постижимо. Това само времето ще покаже дали ще стигнем до доброволно уреждане на въпроса, което аз предпочитам, или ще искаме от съда да се произнесе по справедливост. Предложих те да входират официално предложенията си в болница Шейново, за да може да бъдат обсъдени тези предложения за обезщетения. Столична община е компетентна да вземе решение за това дали да бъде сключено евентуално споразумение, съдебно или извънсъдебно такова", допълни адвокат Стоянов.

А за да няма казуси като този, здравното министерство е събрало ръководителите на всички родилни звена от цялата страна. Обсъдени са стандартите за родилна помощ и правилата на целия процес от раждането до изписването на бебетата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха рецидивист, трошил чистачки на коли в Разград
Задържаха рецидивист, трошил чистачки на коли в Разград
ДБ иска Община Варна да отмени решението си за Пловдивския панаир
ДБ иска Община Варна да отмени решението си за Пловдивския панаир