НОВИНИ

Укрепват свлачищата от двете страни на тунел "Железница" по АМ "Струма"

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 13.01.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Тази година свлачищата от двете страни на тунел "Железница" по автомагистрала "Струма" трябва да бъдат укрепени. Тунелът отдавна е готов, но заради тях тази част от пътната отсечка не може да се използва.

Заради обилни валежи при изпълнение на строителните дейности по изграждането на АМ "Струма" в района на тунел "Железница", през лятото на 2020 г. се активизираха две свлачища. От тогава до днес се коментираха различни варианти за укрепването им, но конкретни мерки не се предприеха. Очаква се обаче скоро да започнат укрепителни дейности. Свлачището от южната страна е по-малко и за него има изготвен технически проект.

"И всеки момент се очаква издаване на разрешение за строеж. И строителят да започне дейности по преодоляване на тези свлачищни процеси. Разчетите са до месец май от юг това свлачище да бъде преодоляно и участъкът от АМ да бъде довършен", заяви инж. Красимир Найденов от Агенция "Пътна инфраструктура".

Проблем обаче е другото свлачище.

"Тук концепцията е малко по-различна, тъй като бяха изработени няколко варианта, идейни, за укрепване на свлачището, които за съжаление не дадоха резултат от гледна точка на нормите за сеизмичност. Всички решения, които бяха предложени, не успяха да преодолеят този проблем", поясни инж. Найденов.

На дясното платно, от към северната част на тунел "Железница", ще бъде изграден изцяло нов тунел.

"По този начин реално защитаваме трасето и пътниците от въздействието на свлачището. Не го укрепваме, но това ни дава една сигурност и възможност да не допуснем някакви произшествия по време на пътуването", каза инж. Красимир Найденов.

Тунелът ще бъде дълъг около 260 метра, а срокът за проектиране и изпълнение е около година. Очаква се отговорът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Надявам се около март месец да получим такова разрешение и да започнат строителните дейности. И при благоприятни условия и бързи темпове на тези защитни мерки до края на годината да бъде приключен и този участък от магистралата", допълни той.

Найденов допълни, че няма вероятност за активизиране на свлачища на други места около трасето на АМ "Струма".

Репортер: Йорданка Бакалска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима са основните претенденти за президент на Чехия
Трима са основните претенденти за президент на Чехия
Задържаха рецидивист, трошил чистачки на коли в Разград
Задържаха рецидивист, трошил чистачки на коли в Разград