Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Делян Добрев: Надявам се носителят на третия мандат да е "Демократична България"

от БНТ
19:10, 13.01.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Надявам се носителят на третия мандат да е "Демократична България", защото от там виждам шанс да се създаде правителство. Ако там е мандата, ние вече сме заявили нашата подкрепа, както и ПП, което автоматично означава 140 депутати. Надявам се повече партии да се включат в това управление - заяви в студиото на "Още от деня" председателят на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

По отношение на енергийната политика у нас, Добрев подчерта, че има ясна визия за българската енергетика. Тази седмица беше взето решение за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - това е визия за десетилетия напред. Първият блок ще е готов вероятно след около 8 години, а втория ще е готов след 15 години и ще работят още 60 г., добави той.

Депутатите решиха: МС да преговаря със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

"Общата европейска цел е да намалим емисиите с 55% като вземем за базова година 1990. Това е целта за всички държави в ЕС. Тази цел сме я постигнали първи в ЕС. Ние сме отличниците в ЕС по отношение на намаляване на въглеродния отпечатък. Вторият най-сериозен аргумент е, че нашият въглероден отпечатък в ЕС е 1,5% от замърсяването в ЕС. Германия е с 12%, Полша с 14%. Всички други държави са с по-голям въглероден отпечатък от България. Държавата, която най-малко замърсява е държавата, която е отличникът в ЕС по отношение на климатичните цели е наказана най-много", обясни Делян Добрев.

По думите на Добрев невъзможно е да се внедрят нови две ядрени мощности в АЕЦ "Белене" както предложи служебният енергиен министър.

"След началото на войната в Украйна, но и преди, този проект беше невъзможен, защото ние не можем да го финансираме и не е ясно как този проект ще се изпълни изобщо. Той беше забавен, защото струва 10,5 милиарда и ние не можем да си го позволим. Средната цена на електроенергията тогава от него беше 75 евро, което на фона от 20 - 30 евро на електроенергията, в момента когато се вземаше това решение, изглеждаше немислимо", уточни Добрев.

Депутатите забраниха износа на суров нефт и нефтопродукти от Русия

По отношение на "Лукойл" бяха приети 4 закона, с които да се гарантира първо тази дерогация, която беше дадена на компанията няма да е в нейна полза. Според Добрев това е най-важният законопроект.

"Лукойл" прибраха едни 3 млрд. лева от българските потребители. Вместо горивата да падат така, както пада цената на уралския нефт , те в България през цялото време вървяха нагоре. И това, което направихме с този закон е, че 70% от разликата между двата вида брент ще отива във фонд за енергийна сигурност, който е държавен", обясни още Делян Добрев.

Критерият за това кой ще получава компенсации ще бъде максималния осигурителен праг, т.е. тези, които взимат заплати над този праг, те няма да имат право да получават компенсации - едва няколко процента от населението няма да ги получат за горивата, допълни Добрев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хебър отново ще домакинства на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик
Хебър отново ще домакинства на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик
Атанас Пеканов: Ще направим стъпки по предоговаряне на ангажиментите в ПВУ, които изглеждат нереалистични
Атанас Пеканов: Ще направим стъпки по предоговаряне на ангажиментите в ПВУ, които изглеждат нереалистични