НОВИНИ

Атанас Пеканов: Ще направим стъпки по предоговаряне на ангажиментите в ПВУ, които изглеждат нереалистични

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 13.01.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента. Ще направим стъпки по предоговаряне на тези ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост, които изглеждат нереалистични или трудноосъществими в сегашната обстановка. Това каза в студиото на "Още от деня" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Поради непрестанно променящата се енергийна ситуация тази година, а вероятно и следващата, ако ситуацията остане същата, изглежда много трудно да се изпълнят заложените в Плана за възстановяване цели - тази година 10% намаляване на емисиите от въглищни централи, както и следващата. По тази линия ще водим преговори, каквото е и решението на парламента, ще се съобразим с него", обясни Пеканов.

По думите му обаче, това решение е прецедент и ново достижение на българския парламентаризъм. Интересно е как българският парламент налага на ЕК и на всички страни членки да се съгласят с предоговарянето на нашия план. Според него решението на парламента се движи по бръснача на популизма.

Пеканов подчерта, че има доста сериозна промяна в обстоятелствата във връзка с нашите въглищни централи в сравнение с 2021 г., когато критиката беше, че България ги подпомага.

"Сега е точно обратното. Те подпомагат българската държава. Освен това България изнася електроенергия за съседните страни и в този смисъл в момента помага на цяла Европа, поне на Балканския полуостров, за да се успокои ситуацията в енергийната система. При променените обстоятелства е удачно да се разговаря по тези теми", каза той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства съобщи, че вчера българското правителство е информирало ЕК за решението на парламента. През следващата седмица ще бъде проведен първи разговор по темата. ЕК от своя страна също се подготвят, защото нашият случай е прецедент.

"То казва, че ние не трябва да правим никакви ограничения до 2038 г. Това ми изглежда относително трудно да се постигне, тъй като има редица европейски регулации, които се движат в тази посока", добави Пеканов.

При разговорите ще бъде поискано да отпадне изискването за 40% намаляване на вредните емисии за тази и следващата година и ще бъдат предложени алтернативи. Акцентира, че в настоящата ситуация това е правилното решение, което ще защитава по време на разговорите с ЕК.

В дългосрочен план обаче трябва да бъдат направени инвестиции, за да бъдат предложени алтернативи на хората в региона.

Пеканов беше категоричен, че не можем да поискаме второто плащане по Плана за възстановяване, докато не бъдат приети всички закони. Уточни, че всички тези закони са внесени в парламента, но от тях са приети само два. Допълни, че в момента служебният кабинет работи по законите, касаещи третото плащане.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Надявам се носителят на третия мандат да е "Демократична България"
Делян Добрев: Надявам се носителят на третия мандат да е "Демократична България"
Норвегия триумфира в мъжката щафета в Руполдинг, българите завършиха 14-и
Норвегия триумфира в мъжката щафета в Руполдинг, българите завършиха 14-и