НОВИНИ

Започва световният икономически форум в Давос - броят на участниците тази година е рекорден

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:17, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

В швейцарския курорт Давос се събира световният финансов и политически елит. След виртуалните и ограничени срещи по време на пандемията, тази година икономическият форум се завръща с рекордно присъствие на участниците.

Участниците се надяват да намерят решения как да бъде избегната световната рецесия и как светът да преодолее енергийната криза и да овладее изменението на климата.

Тази година Давос не е същият. Снегът е оскъден, температурите са над нулата, но пък Световният икономически форум е с амбицията да влезе в историята като един от най-внушителните.

"Имаме рекордно участие на държавни и правителствени ръководители", каза Бьорге Бренде, президент на Световния икономически форум.

В списъка са включени 52 държавни и правителствени ръководители, 56 финансови министри, 19 управители на централни банки, 30 министри на търговията и 35 външни министри. Участват и 39 лидери на международни организации.

"Няма никакво съмнение, че 53-ата годишна среща в Давос ще се проведе на фона на най-сериозната геополитическа и икономическа криза от десетилетия. Толкова много е заложено на карта. Как можем да избегнем глобална рецесия, скок в цените на енергията и храните? И също така - как наистина да избегнем по-нататъшна ескалация на световната криза", посочи още Бьорге Бренде.

През следващите пет дни, през които ще се проведе форума, се очакват и много протести. Обещаха ги антиглобалистите, които също се завърнаха край Давос.

Тази година има рекордно участие на богаташи от Персийския залив. Отсъстват обаче руските милиардери. За втора поредна година Русия не участва във форума. Украйна изпраща делегация в Давос, но от съображения за сигурност, съставът ѝ все още се пази в тайна.

5000 полицаи вече са разположени във и край курортното селище. Въздушното пространство над Давос е обявено за зона без полети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
36 нови случая на коронавирус у нас
36 нови случая на коронавирус у нас
29 загинали и десетки в неизвестност след руския удар в Днепър
29 загинали и десетки в неизвестност след руския удар в Днепър