Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Директорът на БАБХ: Дезинфекцията по границата с Турция трябва да продължи

от БНТ
07:37, 16.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Сагата около "Капитан Андреево" се вихри от доста години и започна със силен размах от пролетта на 2022 г. Служебното правителство продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 г. до днес. Това коментира в "Денят започва" директорът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Иван Шиков.

Вече е пуснато двумесечно предизвестие към частната фирма, която досега е извършвала дезинфекцията по границата, както е посочено и в договора, увери той.

"Не смятам, че държавата с нейните ресурси и капацитет би могла да си позволи лукса да не поеме веднага дейността и да не продължи дезинфекцията по границата".

МВР започва проверка на "златния гьол" на "Капитан Андреево"

Договорът с частната фирма е сключен през 2013 г., а защо това е решено, трябва да се пита тогавашното правителство, посочи д-р Шиков.

"При всички случаи, след като и миналата година влязоха различни институции на границата, се установи, че приходите за фирмата са повече, отколкото са се отчислявали от държавата".

На границата с Турция винаги се извършва дезинфекция, подчерта той. Преди 2013 т.нар. "златен гьол" е бил под формата на площадка. През 2013 г. е преценено, че трябва да се извършва ежедневна дезинфекция. Оттогава досега е спирана за кратко няколко пъти, когато обстановката в Турция е била по-спокойна.

"В момента в нашата страна, в съседство и от Западна Европа, и от Турция, си има доста сериозни притеснения за появата на зарази, които не са само по животните, но има опасност да се пренесат и на хората, така че ние смятаме, че към момента дезинфекцията на границата ни трябва да продължи", заяви Шиков.

Относно фитосанитарния контрол - всички проби от границата пътуват към лаборатория в София, като 4 пъти в денонощието служители на Агенцията по храните ги прекарват със собствен транспорт.

"Това не е нормално, не е и финансово обосновано, но за да не търпим критика от ЕК, се принудихме за кратък срок от време да решим проблема с пробовземането. Да, има неотговарящи проби, но в никакъв случай не можем да говорим за високи отклонения от нормата за пестициди", каза директорът на Агенцията по храните.

За цялата 2022 г. са извършени близо 150 000 проверки за безопасност на храните - това включва проверките по празниците, в началото на учебната година, проверки по сигнали и жалби. Съставени са над 800 акта за нарушения, над 5500 разписания, затворени са близо 50 търговски обекта. Възбранени и насочени за унищожаване са над 650 тона храни, посочи още той.

Няма сериозни отклонения от качеството на храните в зимните ни курорти, там не са установени сериозни проблеми, увери Иван Шиков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно
Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно
Как се организира спасителна акция по море?
Как се организира спасителна акция по море?