НОВИНИ

МВР започва проверка на "златния гьол" на "Капитан Андреево"

живо вътрешният министър капитан андреево държавата поеме контрола златния гьол
bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 12.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Държавата ще поеме контрола върху "златния гьол" и милионите, които се изливат от този гьол в джобовете на хората с прякори. НАП констатира редица нарушения, а в МВР няма нито една преписка. Виновните ще бъдат установени и наказани", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, който инспектира работата на гранично контролно-пропускателния пункт "Капитан Андреево".

"Златният гьол" на границата става държавна дейност

"Няма да се изливат повече пари, а ще останат в българската държава. Странно е защо не успяха да се справят в предходния кабинет с тази задача при положение, че основите бяха поставени при първите две служебни правителства", допълни Демерджиев.

По думите му МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисван обектът, включително и на информацията, че редица касови апарати в този обект не са били свързани фискално със системата на НАП. Иван Демерджиев уточни, че няма нито едно производство и преписка по този повод.

Подчерта, че последните два дни мигрантският натиск се свежда до 120-130 опита да се премине границата на държавата.

"Оградата се преодолява точно за минута. Помага ни техниката, която стои зад съоръжението. Благодарение на доброто взаимодействие с турската страна опитите към момента за проникване са сведени до под 200 на дневна база, което е изключително ниско ниво. Започваме да монтираме на 110 километра технически съоръжения, не сме изтегляли хора", отбеляза Иван Демерджиев.

По думите му втората задача е да се развие пунктът, за да може да поеме огромния обем трафик, който се увеличава всяка година.

"Трябва да се пусне трета лаборатория, която да обработва товарите, идващи от Турция. Тя ще се управлява от държавата", добави вътрешният министър.

Иван Демерджиев поясни, че ще се пусне жп линия по отсечката Одрин-Ямбол, както и по отсечката от магистрала "Марица" до Лесово.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик взе под наем Марк-Емилио Папазов от ЦСКА
Хебър Пазарджик взе под наем Марк-Емилио Папазов от ЦСКА
Безплатно пързаляне с кънки на "Юнак" срещу отпадъци за рециклиране
Безплатно пързаляне с кънки на "Юнак" срещу отпадъци за рециклиране