НОВИНИ

Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 16.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Трябва да разберем една простичка истина - или вървим с Европа и с тенденциите на т.нар. зелен преход и се опитваме да съобразим националните си интереси с това, или се изолираме от този процес". Това каза по повод предоговарянето за въглищните централи в Плана за възстановяване бившият енергиен министър Румен Овчаров в "Денят започва".

Според него опитът да се намери разумно решение за ТЕЦ-овете е възможен, ако политиците направят усилия и в партиите си, и в европейските политически семейства.

"Трябва да знаем, че това ще бъде временно решение, защото в момента практическо решение за спиране на ТЕЦ-овете няма. 22 млрд. киловатчаса са произведени от тях за миналата година от 50-те, които е произвела цяла България", уточни Овчаров.

Бившият енергиен министър потвърди, че от 1990 г. насам сме изпълнили условията за 55% намаляване на емисиите - имали сме 105 млн. тона през 1990 г., сега са 50. Политиците, според него, не са посмели да поставят този въпрос и са поели ангажимента за намаляване с още 40%. По думите му това се дължи на "слугинаж, безгръбначност и некомпетентност".

"И трябва да се каже, че изискването за спиране на ТЕЦ-овете в момента е абсолютно неаргументирано, то поставя на риск електроснабдяването на целия регион, затова дайте да мислим за компромисен вариант - това е аргументът, само че този аргумент трябва да бъде подкрепен от всички политически сили", подчерта Овчаров.

На въпрос за заместващи и резервни мощности той посочи, че ние имаме нужда от страшно много електроенергия.

"Ако през 35 г. престанем да регистрираме двигатели с вътрешно горене и започнем да ги заместваме с електрически автомобили, на нас само за това ще ни трябва т около 80 млн. мегаватчаса. В момента България е произвела 50 за цялата година, АЕЦ "Козлодуй" е произвела 16", заяви бившият енергиен министър. И отбеляза, че няма и откъде да внасяме електроенергия.

Какво още каза Румен Овчаров вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин завърши 12-а на Зимната универсиада в Лейк Плесид, Луполоувър е 19-и
Александра Фейгин завърши 12-а на Зимната универсиада в Лейк Плесид, Луполоувър е 19-и
Директорът на БАБХ: Дезинфекцията по границата с Турция трябва да продължи
Директорът на БАБХ: Дезинфекцията по границата с Турция трябва да продължи